Kanat + helle

Moiksan taas! Joo, tiedetään, postausväli on taas venynyt pikkuisen. Olin Pohjanmaalla ja leirillä, joten en ole ehtinyt oikein julkaista mitään. Tänä kesänä ei kuitenkaan pitäisi tulla enää hirveämpiä taukoja postausvälissä:) (Linnea, opeta mulle, miten noi saa muutettua silleen, että siitä ei tule emojia. Nyt on tosi kyseessä, mä käytin sun oikeaa nimeäkin.)

Mutta tämä hieman höpöttelytyylinen postaus – joka sisältää totta kai rutkasti tietoakin – käsittelee siis kanoja ja hellettä. Eipä tässä muuta, lisää saat kuulla itse postauksessa!

 

Kanat + helle

Kun kesän lämpimimmät helleaallot hohkaavat ylitsemme, me olemme tietysti läkähtyä sietämättömään kuumuuteen. Kanat eivät ole tämän suhteen poikkeus. Itse asiassa kanat kärsivät kesän polttavasta kuumuudesta vähintäänkin yhtä paljon kuin ihmiset, ja niiden ihannelämpötila on oikeastaan matalampi kuin ihmisen: noin 18˚C rodusta riippuen.

Kanojen heikohko kuumankestävyys johtuu yksinomaan siitä, että ne eivät omista hikirauhasia – toisin kuin esimerkiksi ihmiset ja hevoset – ja siitä, että ne joutuvat sinnittelemään kesän kuumimmatkin hetket niiden paksussa, talvella vaihtamassaan höyhenpeitteessä. Etkö itse läkähtyisi, jos joutuisit pitämään ylläsi samaa lämpöistä hupparia ja villaisia housuja kesät talvet?

Onneksi kanat ovat hikoilun sijasta keksineet muita nerokkaita keinoja viilentyä kesän porottavimmassakin paahteessa. Aivan peruskeinoja vilvoitteluun ovat ahnas juominen sekä varjoisiin, viileämpiin paikkoihin hakeutuminen. Kesäkuumalla kanalassa tulisikin aina olla tarjolla raikasta vettä, eikä kanala saisi seistä keskellä suoraa auringonpaahdetta; mahdollisimman varjoisa paikka olisi ihanteellinen.

Myös läähättäminen on yksi keino viilentyä. Kaikkihan tietävät, että koirat läähättävät hikoilun sijasta, mutta tiesitkö, että se on ihan yhtälailla kanoille otollinen keino selviytyä kuumasta? Kanat näyttävät oikeastaan aika hassuilta läähättäessään: jopa niiden peppu kohoilee läähätyksen tahtiin.

Ehkä oudoin ja ominaisin viilentymiskeino juuri kanoille on kuitenkin mutakylpeminen. Onko korviisi ikinä sattunut tätä hitusen omituiseltakin kuulostavaa ilmaisua, tai jos onkin, niin tiedätkö mitä se meinaa juuri kanojen kohdalla? Ei hätää, nyt on otollinen aika kasvattaa sanavarastoasi. Mutakylpeminen tarkoittaa sitä, että kana kierii maassa ja pöllyttelee mutaa, hiekkaa, haketta yms. suoraan päälleen. Ja kyllä, se tuntuu helpottavan kanojen kuumuudesta tukalaa oloa kummasti.

Siinä vielä havainnollistavia kuvia nautinnollisista mutakylvyistä:D

Myönnettäköön, että kanoilla on hyvin nerokkaita ja joiltain osiltaan aika omalaatuisiakin keinoja pysyä viileinä, mutta aina nekään eivät riitä. Joskus ihmisten on hyvä puuttua peliin, ja olemmekin keksineet toimivia keinoja viilentää kanojamme.

Yksi yksinkertaisimmista – joskin kanoille epämukavimmista – keinoistamme on puristaa jääkylmää vettä märillä pyyhkeillä kanojen päälle – tietenkin mahdollisimman hellävaraisesti. Olemme myös kokeilleet kylvettää kanojamme, mutta se taitaa lukeutua  heidän inhokkiasioidensa listalle. Onneksi he kestävät kuitenkin pyyhehomman edes jotenkuten, vaikka sekään ei ihan mieluisin vilvoittelukeino heille ole.

Esimerkiksi kylmän purtavan syöttäminen kanoille lyö mennen tullen pyyhkeet – se on paljon mieluisampaa ja herkullisempaakin. Ruokimme kanojamme kesäisin usein jäisillä herkuilla, kuten pakastimessa aikaa kuluttaneilla maisseilla ja mustikoilla. Uskon, että monet menettelevät samoin. Olen ainakin kuullut, että Korkeasaaren kanat mussuttavat tyytyväisinä jäisiä marjoja.

Aivan pahimpien helleaaltojen aikaan saatamme ottaa kanoja välillä jopa sisälle, ilmalämpöpumpun alle huoahtamaan välittämättä siitä, ettei isäni ole kovin innoissaan ideasta. He kuitenkin tarvitsevat viilennystä, ja sisältä he sitä saavat. He voivat vain sukia itseään ilmalämpöpumpun raikkaassa puhalluksessa niin, että he saavat viileämpää ilmaa eristävän höyhenpeitteensä väliin.

Olen kyllä aina riisuutua nahoistani, kun kuulen, että kanat saavat tulla sisälle edes hetkeksi. He ovat vain niin ihania levähtäessään sisällä – onpa kerran sattunut niinkin, että kaikki kolme höyhenkasaa torkahtivat syliini tavanomaisella sisäviilennyksellään. Siitä ei sitten hetkeen ollut nousemista.

Sitrus tutkailemassa mielenkiinnolla sisäympäristöään. (Huono valaistus)

20 kommenttia

 1. UPEA POSTAUS! Mä en (taaskaan…) tiedä mitä voisin kirjoittaa tähän kommenttiin, paitsi että TÄMÄ NOUDI HETI MUN YHDEKSI SUOSIKKIPOSTAUKSEKSI SUN BLOGISTA! U-P-E-A 💛💛💛

  Vastaa

  1. KIITOSKIITOSKIITOS!💛 Mä en uskonut, että tykkäisit tästä näin paljon, joten ihana saada iloisia yllätyksiä☀️

   Vastaa

 2. Ihana! 🧡 Kuvat olivat kivoja, ja jotenkin… En tiedä. Jotenkin vain todella hyvä!

  Vastaa

  1. En mäkään usein tiedä, miksi mä tykkään jostakin. Mutta siis ihanaa, että tykkäsit!🤎

   Vastaa

 3. Hienoa! Mietinkin, että miten kanat selviävät kesähelteellä:D Pidin todella paljon kuvista ja jostain syystä sain kummallisen mielikuvan teidän isästä epäileväisen näköisenä, kun sä ja sun pikkusisko kannatte kanoja sisälle ja nyt mä vaan nauran täällä huoneen lattialla ja muut ihmettelee mitä mä hommaan xd

  Vastaa

  1. Okei, miksi mä repesin tälle kommentille😂 Kai mua vaan vähän pelottaa sun mielikuvat…

   Vastaa

 4. Hieno postaus!! Kuvat olivat kyllä tarpeellinen lisä, muuten olisi saattanut tulla tylsä.. Lisäksi ne ovat upeita💛🤎✨

  Vastaa

  1. Kiitti, Taconen! Kiva, että tykkäsit myös kuvista!☘️

   Vastaa

 5. Tosi mielenkiintonen teksti🤩! Hyvä, että kanoiloaki on keinoja viilentyä

  Vastaa

  1. Jep, ja kiitos paljon!🌹 Taidat olla uusi kommentoija? Tosi kiva, että luet mun blogia!❤️

   Vastaa

 6. Heh, hauska postaus 😄 Osaat hyvin selittää kanoista ja minulla oli todella hauskaa tän postauksen parissa😁! Kiva lukea kanoistakin 😊

  Vastaa

 7. Hei, kiitos paljon!🧡 Kiva, jos oli hauskaa tätä lukiessa:)

  Vastaa

 8. Ihana postaus! Tosi hyvin selitetty ja kirjoitettu! Olisipa meilläkin kanoja.. 😍 Tai edes joku eläin.

  Muuten, haluaisitko linkinvaihtoon? Ymmärrän hyvin jos et, mutta kyselen vaan. Sun blogi on ihana. 🙂

  Vastaa

  1. Kiitos, ihana!💙 Te tarvitsette todellakin kanoja, kanat ovat iiihania!!:D

   Ja hei, tosi kiva kun kysyit tuosta linkinvaihdosta. Mä olenkin seuraillut sun blogia ja se on oikeasti hyvä, eli linkinvaihto sopisi mainiosti! Taidan lisätä sut jo tuohon linkinvaihtolaisten kohtaan:)

   Vastaa

 9. Mahtava postaus! Kanoista on kivaa lukea ja kuvat on kivoja. Voitko tehdä joskus postauksen, jossa on paljon kuvia teidän kanoista?

  Vastaa

  1. Kiitos, Apsi!💛 Mä pyrin laittamaan näihin postauksiin kuvia, koska ne kai jotenkin, en tiedä, tuovat mielenkiintoa tekstiin ja elävöittävät sitä? Ihanaa, jos tykkäät niistä, vaikka en olekaan mikään ammattikuvaaja🌼 Mulla on ainakin yhteen kohtaan suunniteltuna pelkkä kuvapostaus, mutta sitä saat hetken vielä odotella. (Okei, mikä romaanikommentti tästäkin tuli, kun yleensä vastaan suunnilleen ”Kiitos”?)

   Vastaa

 10. U-PE-AA FIKSU! ❤❤❤ Tää oli tosi hauska postaus, niin kuin tää koko blogi on. Repeen melkein jokasessa postauksesta!💛😂 Ja kuvapostaus ehdottomasti! Kuvat tämmösissä postauksessa auttaa pääsee sisään teidän kanalaan. (Koska me en jaksa mennä ovesta😂) Osaako muutes kanat uida? Ei, miks mun piti kysyä tota??? Mulla tuli tosta kysymyksestä sellane mielikuva (Miksi sitä nyt tässä tilanteessa sanotaan. Ajatus??) jossa Sitrus on järvellä uimarenkaassa ottamassa aurinkoa, ja sen jalat törröttää renkaan ulkopuolella, ja sillä on siivellään lasi jossa on pilli, ja sellanen koriste ns auringonvarjo. 😂 Sori, liian pitkä kommentti, ethän sä jaksa ees lukee tätä. 😂 *Huolestuu vakavasti Fiksun lukutaidosta* Heihei!<2

  Vastaa

  1. Okei, kiintoisa kommentti, Kurre😂😂😂 (Liitulaku on tartuttanut muhun sanan kiintoisa)

   Ensinnäkin, KIITOOOS!!💙💙

   Toiseksekin, kanat osaa uida, tai oikeastaan ne kelluu veden pinnalla. Meidän kanat ei kyllä ainakaan tykkää oikein uimisesta xd

   Kolmanneksikin, upean kuuloinen mielikuva, haluaisin nähdä tuon näyn😂

   Ja vielä neljänneksi, MÄ OTAN TON LOUKKAUKSENA! Mä osaan kyllä lukea ja luen varmaan joka päivä, ei tarvitse olla huolissaan mun lukutaidosta. Ehkä luetunymmärtämisestä pikemminkin…

   Vastaa

 11. Hyvä tietopostaus! Kuvat havainnollisti asian hyvin👍🏻 Oon lukenu vaan kanien viilennyskeinoista ja oli oikein kiva kuulla kanoista samat asiat. Tosin ne eroaa aikalailla😅😂 Kanit ei läähätä kieli ulkona vaan ne hytkyy silleen hassusti ja hengittää nopeesti. Ne näyttää silloin aika raukoilta.😢 Miks mä puhun kaneista?!🤔🐇 I need only say: Amazing Fic👏🏻🤩

  Vastaa

 12. Kiitos, ihana!🤍 Joo, en tiedä, miksi kerrot kaneista kanablogin kommenteissa. Ei vaan, oikeesti mielenkiintosta kuulla myös niistä!!🐇💕

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *