Kanan elinkaari

Heips! Ihan ensiksi pahoittelen kovasti, että postauksia ei ole vähään aikaan tullut, sillä olen ollut kielimatkalla Englannissa. Toivottavasti olette kuitenkin jaksaneet odottaa uutta postausta ja käyneet vaikka lukemassa muita ihania blogeja!

Tauosta huolimatta uunituore postaukseni olisi nyt julki! Tässä postauksessa saatte lukea vähän tietoa kanan elinkaaresta ja siitä, millaisia kanan eri elämänvaiheet ovat. Toivottavasti pidät postauksesta!

 

Kanan elinkaari

Muna

Jokainen kana saa tietysti alkunsa munasta. Emokana munii ensin täyden pesällisen kananmunia ja viimeistään viikon vierähdettyä munimisesta ryhtyy haudontapuuhiin. Jos sillä kuluu hautomisen aloittamiseen pitempään kuin viikko, munat eivät välttämättä lähde edes kehittymään. Tai saattavat ne lähteäkin, mutta silloin kehittyminen on reilusti hitaampaa.

Hautominen kestää kanaemolta noin 21 vuorokautta. Sinä aikana se ei lähde juuri minnekään, – vain kerran vuorokaudessa syömään ja juomaan – vaan kököttää tiiviisti muniensa päällä. Sillä on tarkka suojeluvietti, eikä se päästä juuri ketään lähellekään kullankalliita muniaan. Jos kanaemo huomaa jonkun uhkaavan muniaan, se pörhistyy jättimäiseksi palloksi ja sähisee kuin kissa. Tarvittaessa se saattaa myös hyökätä tunkeilijan päälle ja vaikka nokkaistakin tätä – eli kannattaa olla varovainen, jos kohtaat hautovan kanaemon.

Munasta tipu saa kaiken tarvitsemansa ravinnon, mutta happea se hengittää huokoisen kuoren läpi. Kuoren läpi se kuulee myös emonsa puhetta ja juttelee itsekin tälle pienin piipityksin. Kanaemo ja tipu ovat siis kommunikoineet toistensa kanssa jo ennen kuin tipu on edes kuoriutunut. Kuulostaa siistiltä, eikö?

Tipu

21 vuorokauden kuluttua haudonnan aloittamisesta kananmunasta paljastuukin sitten pieni, pörröinen tipu. Ensimmäisen vuorokauden ajan tipu ei muuta teekään kuin lepää rankan kuoriutumisponnistuksen jälkeen. Vasta toisena vuorokautenaan se alkaa haparoida ensimmäisiä askeliaan ja nokiskella ensimmäisiä nokkaisujaan. Syödä sen ei siltikään tarvitse ainakaan kolmeen ensimmäiseen vuorokauteen, sillä ensimmäisinä päivinään se saa ravintonsa ruskuaispussista.

Noin kuukauden ajan tipu nukkuu emonsa siipien suojassa. Pian se alkaa kuitenkin viettää öitänsä muissakin nukkumapaikoissa, sillä sen on hyvä itsenäistyä ja totutella kotiympäristöönsä jo pienenä. Kuukauden iässä tiput alkavat myös tekemään pieniä lentopyrähdyksiä ja opetella siipien käytön saloja. Eivät ne siinä mitään mestareita vielä tietenkään ole, mutta nopeasti ne oppivat jo aika hakoiksi pyrähtelijöiksi.

Nuorikko

Kun kaksi kuukautta tipuaikaa on vierähtänyt, kanaa aletaan kutsua nuorikoksi; ihmisten iässä se olisi tällöin teini. Kuten kuvasta näet, kana näyttää nuorikkona jo huomattavasti isommalta kuin tipuna. Untuvapeite vaihtuu milloin minkin väriseen höyhenpeitteeseen, ja koko ruumiinrakenne alkaa vaikuttaa enemmän kana- kuin tipumaiselta. Kanan päälaesta alkaa puskea esiin myös pieni heltantynkä, joka kasvaa isommaksi jatkuvasti sen koko elämän ajan.

Juuri heltan avulla nuorikosta pystyy sitten helposti erottamaan, onko se mies- vai naispuolinen, eli kukko vai kana. Kukkonuorikolla on nimittäin paljon isompi heltanalku kuin kananuorikolla. Kukko alkaa harjoittelemaan myös ensimmäisiä kiekaisujaan nuorikkoiässä, joten luulisi, ettei sokeakaan sekottaisi sitä kanaan kieunnan kuultuaan.

Nuorikkoiässä kanat ja kukot alkavat myös seikkailla entistä itsenäisemmin ja viettävät enstistä vähemmän aikaa emonsa siipien suojassa. Tässä vaiheessa ne ovat jo hakoja lentämisessä (niin hakoja kuin kanat vain voivat olla) ja pyrähtelevätkin paljon innokkaana uuden taidon oppimisesta. Ne löytävät jopa ruokansa ilman emon apua ja alkavat olla melkein kuin aikuisia – hieman pienempiä vain.

Kana

Kana siirtyy nuorikosta kanaksi kun se aloittaa muninnan, noin 4-5 kuukauden iässä. Kanavaihe on tietysti kanan elämän pisin vaihe, ja siihen ehtii sisältyä monenlaista. Nuoren kanan maailmaan ja itsenäiseen elämään tutustumista, puolison löytämistä, omia poikasia, muninnan harventamista…

Luulen kuitenkin, että merkittävin asia kanan elämässä on juurikin omien poikasten saaminen. Se antaa siihen aika lailla kaikkensa. Ensin se munii munat, hautoo niitä ja hoivaa poikasia huolella, kasvattaa uusia sukupolvia. Yksi kana voikin elämänsä aikana kasvattaa viisikin poikuetta, joihin jokaiseen kuuluu 5-12 tipua. Itselläni ainakin palaisi päreet sellaiseen määrään poikasia.

Mummo

Vaikka kana muniikin nuorempana tiuhaan tahtiin, ei se samaa tahtia jaksa kovin pitkään pitää yllä. Vanhentuessaan se harventaa munintaa huomattavasti, ja kun se saavuttaa pisteen, ettei se putkauta ulos enää ainuttakaan munaa, sitä voi alkaa kutsumaan mummokanaksi. Tämä tapahtuu yleensä ainakin maatiaskanoilla noin seitsemän vuoden iässä.

Mummona kana viettää leppoisia eläkepäiviä munimisesta, mutta ei se vielä aivan loppu ole; monet kanat pysyvät todella hyväkuntoisina ja terveinä vielä monta vuotta mummoaikanansakin. Mummoina kanat eivät kuitenkaan ole enää yhtä innokkaita kuin nuorempina; niillä ei ole niin paljon uutta nähtävää maailmassa. Ja yhä vain vanhentuessaan kanat alkavat käydä vain entistä verkkaisemmiksi ja rauhallisemmiksi.

Maatiaiskanat elävät yleensä 5-9 vuoden ikään, mutta ovat jotkin 20-vuotiaksikin asti jaksaneet porskuttaa. Rotukanoilla elinikä taas vaihtelee laidasta laitaan rodusta riippuen.

 

 

 

Mitä mieltä olit postauksesta? Mikä kanan elämänvaihe kuulosti mielestäsi mielenkiintoisimmalta? Jäikö jokin asia postauksesta epäselväksi? Auo vain suutasi kommenteissa!

25 kommenttia

  1. Hahaa, vihdoinkin uusi postaus! Todella mielenkiintoinen ja upea postaus 💛
    Mä aloin melkein nauramaan 10 kohdassa, koska oon varmaan vähän väsynyt.
    Toi nuorikko näyttää muuten ihan selkeästi teiniltä. Mäkin näytän samalta.
    Ja onko Suus, Minuutti ja Strutsi kanoja? Siis noita kanoja, eikä vaikka mummoja. 🪺 (söpöjä kananmunia)
    Hahaa, eka kuka kommentoi oikeasti! Keksi?

    Vastaa

    1. Okei, mä oon varmaan liian väsynyt, kun aloin nauramaan tälle kommentille… Joo, kyllä huomaa yhdennäköisyyden sun ja ton nuorikon välillä 😀 Ja on ne kanoja, mutta noi lempinimet on kyllä upeat. Ne munat on sitten ihan meijän kanojen omia.

      Ja ei, et saa keksiä. Mun keksivarastot hupenee liikaa, jos jakelen kahdelle tyypille keksejä samasta postauksesta…

      Ps. Sä et kuulosta itseltäsi, kun sanot hahaa
      Pps. Sä et vastaa mun snäppeihin. Sä olet kyllä varmaan nukkumassa, mutta ihan sama

      Vastaa

  2. Eikä, ihana postaus! Sain tosi paljon tietoa jota en ennen tiennyt ja kanat itseasiassa ON tosi kiinnostavia! 🙂
    Minun mielestä mummokana oli jotenkin jännä kun olen aina vaan luullut ( tai en ole ajatellut asiaa ) että kana vaan kuolee kanana eikä minään mummokanana 😄

    Vastaa

    1. Hei, kiitos kovasti, Saippuapullo!🫧 Hahah, nyt ainakin tiedät! Taidat olla muuten ihan uusi kommentoija. Mahtava tietää, että säkin luet tätä blogia!💙

      Vastaa

  3. Tosi hyvä, postaus, paras postaus koko blogissasi?❤ Oikeesti vauvauu, tosi mielenkiintoista, ja hyvää tekstiä Fiksu.💙 Linnea, mä voin kuvitella sut tommosena (kana)teininä, mä voisin jopa sanoa, että tuossa kuvassa olet sinä😂 Ja Linnea mä kommentoin eka, elikkäs keksi kuuluu mulle! Tai sitte vaan molemmat saa keksin. (Kulutetaan Fiksun keksivarastoa😂)

    Vastaa

    1. Voi kiitoss❤❤
      Gräyrr, mun keksivarastoa ei kuluteta!! Linnea ei nyt saa keksiä piste. Äläkä yritäkään enää mä en anna mun keksejä muahaha (kirjotin mauhaha😂)

      Vastaa

  4. Ihanaa kun tuli uus postaus😍 Tietotekstit ovat tosi kiinnostavia sun blogissa niin kuin tämäkin yksilö. Mielenkiintoisin elämän vaihe on kana, koska siihen tuntuu sisältyvän niin paljon. Asiat oli kirjoitettu lyhyesti, mutta silti asiaa oli hyvin paljon mistä peukut👍🏻Selkeä, opettavainen… mitä muuta voisi sanoa😃

    Fiksu, ootteko koskaan ajatellu hankkia kukkoa että saisitte tipuja?🤔😅🐣
    (Tietääkseni Susu, Sitrus ja Minttu on kanoja, korjatkaa jos olen väärässä.)

    Vastaa

    1. Kiitos💙 Kiva, jos tykkäät näistä, koska mustakin näitä on kiva kirjoitella:D (okei, kaikkia postauksia on kiva kirjoitella)
      Joo, on Susu, Minttu ja Sitrus kanoja. Olis MAHTAVAA saada tipuja, mutta kun taajama-alueille ei saa ottaa kukkoja, ja meijän kanalaan tuskin mahtuis:((

      Vastaa

  5. Ihana! Sun pitää kirjoittaa tietokirja kanoista. (Ei janoista, autocorrect…) Mielenkiintoisin oli muna tai nuorikko!

    …miksi mä ajattelen tonkin lauseen liian kaksimielisesti?

    Vastaa

    1. Koska sä olet liian kaksimielinen…

      Mutta kiitos! Hahah, en mä varmaan jaksaisi kirjoittaa tietokirjaa… Etenkään janoista, koska se olisi aika tylsä aihe.

      Vastaa

  6. Hmm… Hyvä postaus, pidän tästä 😀 Mielenkiintoisimmat ovat muna ja mummo, koska kummissakin aloin nauramaan ja niistä olisin halunnut lukea lisää :’D Tästä tuli kylläkin jostain kumman syystä mieleen kanit joita menen hoitamaan kesäkuun lopussa/heinäkuun alussa, ei ole vielä varmaa… 😀

    Vastaa

    1. Kiitoksia, Oona! Ja hei, ihanaa että pääset hoitamaan niitä kaneja! Laita vaikka sitten kuvia niistä:D

      Vastaa

  7. Muna oli kyllä mielenkiintoisin… Hyvä postaus!
    T. Erica Ei-kommentti-päällä-tänään

    Vastaa

  8. Aww, ihana postaus! Tää avasi tosi hyvin kanan elämää, enkä mä edes tiennyt, että on olemassa mummokanoja xd. Mutta onko sitten kukot ukkikukkoja? Tai vaarikukkoja?

    Nuorikon vaihe oli tosi kiinnostava! Aivan mahtavaa!<33

    (Pelottavaa, mun kommentti kuulostaa liian asialliselta… :0)

    Vastaa

    1. Hei, kiitos paljon!💙 Mitä sä sitten luulit, että kanoista ei koskaa tule vanhuksia vai? Ja kyllä kukotkin ihan yhtä lailla vanhenee, joten kai niitä sitten voi vaikka ukkikukoiksi kutsua:D

      Sun kommentti kyllä kuulostaa aika asialliselta. Mutta ainakin sä osaat kirjottaa asiallisia kommentteja toisin kuin vaikka Lini….

      Vastaa

  9. Eikä! Taas myöhässä.

    Ihana postaus! Kana-tietämykseni on nyt huomattavasti suurempi! <33

    Ja eii.. repesin tossa ekassa kohdassa. Muna.. voi nyt Perho…

    Vastaa

    1. Et sä edes ollut kovin paljoa myöhässä. Kiitos paljon!❤

      Vastaa

  10. VIELÄ ENEMMÄN MYÖHÄSSÄ.

    Noh, aivan ihana sekä mielenkiintoinen postaus! En ees tienny nuorikoista tai mummokanoista xd

    ps. Tee kanatietokirja. Sun pitää tehä🪶🐣

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *