Kanojen karanteeni

Heips! Pari viikkoa on ehtinyt jo vierähtää edellisestä postauksesta, mutta nyt uusi postaus on taas julki! Tässä postauksessa pääsette kuulemaan niin tietoa kuin omien kanojemme kuulumisiakin ulkonapitokieltoon liittyen. Tervetuloa lukemaan!

 

 

Mikä on kanojen karanteeni?

Keväällä voit nähdä muuttolintujen palaavan kotiseuduilleen ja asettuvan puiden oksille visertelemään, ehkä ne jopa perustavat lähistöllesi pesän. Kukaan ei ajattele, että niistä voisi olla pienintäkään haittaa, mutta todellisuudessa ne ovatkin syy kanojen karanteeniin eli siipikarjan ulkonapitokieltoon 1.3.-31.5. Olemassa on nimittäin riski, että muuttolinnut levittävät lintuinfluenssaa ja tartuttavat sitä kanoihin. Tämän takia kanat eivät saa olla kosketuksissa luonnonlintuihin kevään aikana, eivätkä ne näin ollen myöskään saa viettää aikaansa ulkona.

Eivät kanat toki kokonaan sisätiloissa ole: totta kai ne saavat käyskennellä pienissä katollisissa ulkotarhoissaan ihan vapaasti, mutta paljaan taivaan alla paistattelu on ehdottomasti kielletty. Nimittäin aina on olemassa hienoinen riski, että jokin lintuinfluenssaa kantava muuttolintu olisi vaikka kakannut maahan ja kanan kuopiessa sitä virukset päätyisivät suoraan sen suuhun.

Ulkonapitokielto saattaa kuulostaa aika järeältä ratkaisulta ja pitkältä ajalta sisätiloissa oleksittavaksi juuri vuoden ihanimman ajan tehdessä tuloaan, mutta sen avulla yritetään vain ehkäistä lintuinfluenssan leviäminen Suomen kanakannassa. Esimerkiksi viime vuoden keväällä Janakkalassa jouduttiin lopettamaan noin tuhat fasaania, sillä lintuinfluenssa roihusi paikallisessa fasaanikannassa. Emme tietenkään halua ihanille lemmikeillemme samaa kohtaloa, joten kiellosta kiinni pitäminen on hyvin tärkeää.

Mutta älä nyt kuitenkaan säikähdä, lintuinfluenssaa ei tiedettävästi ole esiintynyt Suomen kanakannassa yhtään – eikä se nyt muissakaan linnuissa kovin yleistä ole. Tänäkin vuonna lintuinfluenssatapauksia on löydetty Suomen linnuista yhteensä vain kuusi, ja suurin osa niistä on esiintynyt vesilinnuissa. Totta kai todellisten tapausten määrä on tätä suurempi, sillä ei kaikkia lintuja ole mitenkään mahdollista tutkia, mutta ei se silti mikään järjetön ole.

Tapauksia on paljon vähemmän viime vuoteen (67) verrattuna, mutta ei se tarkoita, että kieltoa voisi laiminlyödä. Minkäs sille voi, sääntö mikä sääntö!

 

Meidän kanojemme karanteeni

Kuten kaikki muutkin kanat, meidänkin kanamme ovat joutuneet pitkästymään kanalassaan vailla ulos pääsyä koko kevään. He ovat vain voineet katsella haikeina ulos ja seurata häkkinsä verkon takaa, kuinka ensin lumet ovat sulaneet ja sitten pikkuhiljaa kasvit ovat alkaneet nousta maasta ja puut puhjeta vihertäviin silmuihin. He ovat vain voineet tuntea auringon lämmittävät säteet höyhenissään, mutta eivät ole päässeet puistoon kirmaamaan vapaina niiden kanssa.

Ulkonapitokiellon alkuaikoina kanat olivat jopa jotakuinkin tyytyväisiä asemaansa, sillä silloin he pääsivät kevään ensimmäisten auringonsäteiden saattelemana pitkästä aikaa taas ulkotarhaansa. Heidän tilansa laajeni, sillä talvella he olivat viettäneet suurimman osan ajastaan kokonaan sisätiloissa.

Kevään edetessä kanat ovat kuitenkin alkaneet käydä yhä kärsimättömämmiksi. Kun he voivat vain häkistään tuijottaa kevään edistyvän ympärillään, totta kai heidän mieleensä juolahtaa, että he haluaisivat päästä näkemään kaiken lähietäisyydeltä ilman kaltereita ja kattoa, ulkoa käsin.

Joka kerta, kun kanalan oven avaa, edessäsi seisoo kolme kanaa valmiina ryntäämään oikopäätä ulos. Etenkin Sitrus on kova karkuri eikä millään malttaisi pysyä koko kevättä häkissä. Aina hän yrittää rynnätä ojaan, mutta ei hän pitkälle pötki. Saamme hänet ainakin yleensä napattua nopeasti syliin ja nostettua takaisin häkkiin, mistä hän on kovinkin harmissaan.

Kanojen pelastus kevääseen on kuitenkin ollut erilaiset herkut ja virikkeet, joita olemme heille mahdollisimman monipuolisesti yrittäneet tarjota. Heidän suurinta herkkuaan ovat jauhomadot, joita lähieläinkauppamme on kevään mittaan alkanut taas myydä. Kun joku kanoistamme näkee jauhomatorasian, hän saattaa sen kummempia odottelematta lehahtaa jauhomatorasian päälle ja kaataa kaikki jauhomadot, niin innoissaan hän niistä on. Olen minä pari kertaa ne itsekin kaatanut, mutta siitä ei ole nyt tarpeen puhua…

Joka tapauksessa kanojen kevät on kulunut oikein sutjakkaasti, mutta he ovat jo hieman närkästyneitä sisätiloissa oleskeluun. Eivätköhän he kuitenkin vielä pari viikkoa jaksa odotella, – vaikkakin he hieman hermostuneita jo ovat – niin pääsevät puistoon kirmaamaan ja kuopimaan ihan kaikessa rauhassa. Ehkä siitäkin jotain postausta on sitten tulossa. 😉

Alla vielä hieman karanteenikuvia kanoistamme.


Heti ulkotarhaan päästyään kanat ovat kuluttaneet miltei kokonaan päivänsä siellä.


Jauhomatojen lisäksi myös riisi maistuu kanoille kovasti.


Minttu kuopimassa munintapesän kuivikkeita.


Etenkin Sitrus on tarkkaillut kevään tuloa orrelta käsin.

 

 

Piditkö postauksesta? Miltä kanojen karanteeni mielestäsi kuulostaa? Jos nyt tämän luit, niin miksi et voisi heittää myös kommenttia kehiin?

14 kommenttia

  1. Todellakin tykkäsin! (Ei tainnut olla hirveä yllätys) 🌻 Mä säälin kanoja, koska ne eivät pääse ulos. Tosin mä säälin myös niitä fasaaneja, jotka jouduttiin lopettamaan…
    Okei tämä on tärkeä asia, etteivät kanat sairastu pahasti!
    Mutta jos mä olisin kana, niin en kyllä kestäisi. Mä yrittäisin murtautua ulos sieltä kanalasta (?)
    Mahtava postaus ❤️Onneksi kohta on kesäkuu ja kanat pääsevät taas ulos!

    Vastaa

    1. Kiitos!🌼💛 Joo, mäkin säälin niitä fasaaneja. Ja jos me oltaisiin kanoja, niin voitais tehdä yhteinen pakosuunnitelma, jonka avulla päästäis ulos!:D

      Vastaa

  2. Kommentoin nyt vasta ekaa kertaa sun blogiin, mutta olen oikeastaan seuraillut tätä aika alusta asti.
    Ja ei muuten puhettakaan, että en säälisi fasaaneja ja kanoja! Niiiin surullista, että ne kuolee johonkin tyhmään tautiin!
    Lähetä multa terveisiä kanoille<33

    Vastaa

    1. Niinpä! Mutta ihanaa, että olet lukenut mun blogia ja kommentoit!💚💚 Sanotaan terkkuja!😉

      Vastaa

  3. Jos te olisitte kanoja, niin maailman pitäisi olla huolissaan. Mutta huikea postaus, Fic! 💙 Tarinankerrontatyyli upposi ainakin minuun. 😀

    Vastaa

    1. Mun mielestä olisi kyllä kivaa olla kana. Tarinankerrontatyyli? Okei, mä en sitä huomannut, mutta hyvä jos se oli hyvä asia😂 Mutta kiitos!💙

      Vastaa

  4. Wauuuh, en ole kuullutkaaan koko jutusta aiemmin :0 No, hieno posytaus, ja parasta postauksissasi on ehdottomasti kuvat!! Ja nyt muuten tajuan, miksei siellä maatilallakaan kanat saaneet ola muualla kuin juuri sellaisessa katollisessa ulkoilujutskassa (Hyvin selitetty, Taco xd)

    PS. Mulla ois yks postaustoivomus; Teksti, joka kertoisi päivästä jonkun kananne silmin. Se voi olla täysin arkipäivästä tai vaikka siitä kun kanat pääsevät ulos, ihan miten vaan, olisi mielenkiintoista lukea kanan näkökulmasta, kun nyt kuullaan enemmän sun näkökulmasta :3

    Vastaa

    1. Kiitoksia, Taconen!💕 Uu, kuulostaa tosi hyvältä idealta (jos siis tajusin tuon oikein😅)! Eli olisiko se vähän niin kuin sellainen minä-kertojalla kirjoitettu teksti/tarinanpätkä/mikä-nyt-ikinä-onkaan?

      Vastaa

  5. Säälin niitä fasaaneita! Be olivat raukkoja! Onneksi teidän kananne pidetään turvassa, sillä en halua, että ainakaan Minttu kuolee :’D (Siitä on kehkeytynyt suosikkikanani teidän kanoista xd)
    Hienosti kirjoitettua tekstiä Fic ja toivoisin jatkossakin kuvallisia postauksia, sillä niitä kuvia on kiva seurailla:D

    Vastaa

    1. Mä en kyllä halua, että Susu tai Sitruskaan kuolee😂 Mutta kiitos ja lisäilen jatkossakin kuvia näihin meidän kanoista kertoviin postauksiin!

      Vastaa

  6. Fiksu älä huoli, mäkin säälin niitä fasaaneja sydänmeni pohjasta, ne on niin raukkoja. 💔 Postaus oli tosi hyvä, ja kuvat on aina vaan plussaa❤ Sano terveisiä teidän pikku potpottajille. (Ai mille potalle? 😂) Byee!<3

    Vastaa

  7. Voi fasaani raukat😢. Meidän ankatkin on joutunu kökötteleen sisätiloissa kun oli tuo ulkonapitokielto, mutta pian ne sinne pääsevät kunhan aitais on valmis😃. Kunpa ne kanat ymmärtäisivät että mikä on niille parasta, mutta eiköhän ne lepy kun pääsevät ulos😄
    Jättebra! Tykkäsin postauksesta👍🏻

    Vastaa

  8. Toivottavasti ankkojen ulkoilu sujuu sitten hyvin❤ Meidän kanat pääsi jo ulos kesäkuun eka.:D Mutta ihanaa, että pidit postauksesta!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *