Kanojen viestintä

Moikselis! Tällaisia tietopainotteisia postauksia ei olla taidettukaan nähdä tässä blogissa vähään aikaan ja pyrin pitämään blogini mahdollisimman monipuolisena, joten tässä olisi taas yksi tällainen! Postaus kertoo siis kanojen moninaisesta viestinnästä, ja siinä käsitellään niin kanojen ääntelyä kuin elekieltäkin. Mutta enköhän päästä sinut jo lukemaan, toivottavasti nautit postauksesta!

 

 

Kanojen ääntely

Toisin kuin yleinen oletus kuuluu, kanat eivät vain ja ainoastaan kotkota. Todellisuudessa nämä kotkottajiksikin kutsutut linnut omaavat todella laajan skaalan erilaisia ääniä; niiltä löytyy hätäpotpotusta, kujerrusta, etsintä-ääntä, vaadintakotkotusta, vaikka mitä! Ja nämäkin äänet, joihin tässä postauksessa pääset tutustumaan, ovat vain murto-osa kanojen koko laajasta äänimaailmasta.

Aloitetaan vaikka hätäpotpotuksesta, äänestä, josta ei koskaan voi erehtyä. Kun kanat säikähtävät jotakin – oli pelästymisen kohde sitten huonekasvi tai vaikka naapurin koira -, ne käynnistävät hetkeäkään empimättä äänekkään hätäpotpotuksen. Hätäpotpotus on kovaäänistä jatkuvaa kotkotusta, jonka välissä kanat ikään kuin kiekaisevat. Ihmettelet nyt varmaan, mitä ihmettä oikein selitän, mutta jos ikinä kuulet kanan hätäpotpottavan, tunnistat sen kyllä.

Kun kana tuntee pelon sijasta olonsa rauhalliseksi, se mitä todennäköisimmin alkaa kujertamaan. Kanan kujerrus on lempeää ja miellyttävää kuunneltavaa, ja sitä kuunnellessaan voi olla varma, että kanalla on kaikki hyvin. Kana voi kujertaa esimerkiksi nukkumaan mennessään, lepäillessään tai rauhallisesti seurustellessaan, ja myös emokana kujertelee poikasilleen. Siinä missä hätäpotpotus tarttuu kanasta toiseen, pysyy kujerrus enemmän henkilökohtaisena. Jos yksi kana kujertaa, eivät muut ala heti matkimaan sitä.

Kanat päästelevät aivan erillistä ääntä myös ruokaa etsiessään, jota ainakin minä kutsun nimellä etsintä-ääni. Se ei ole yhtä yleistä kuin hätäpotpotus tai kujerrus, mutta lukeutuu kyllä ainakin meidän kanojemme viikoittaiseen äänimaailmaan. Etsintä-ääni on ikään kuin säksätystä, johon liittyy kanan etsiskely ja kuoviskelu jalalla samaan aikaan. Ääni toimii apuna myös toisten kanojen kutsumisessa etsintäpuuhiin, sillä pitäähän muutkin parven jäsenet saada kokoon apajille.

Kanojen äänivalikoimasta löytyy totta kai myös vaadintakotkotus, sillä mitä siitäkin tulisi, jos ruuan vaadintaan ei olisi erillistä ääntä? Voidaan vaadintakotkotuksella muutakin kuin ruokaa kärttää; yksi yleisimmistä vaatimisen kohteista on ulos pääsy. Vaadintakotkotus on pitkää ja kovaäänistä, ja se jatkuu niin kauan, että kana saa tahtonsa läpi. Usko tai älä, kanat ovat sinnikkäitä eläimiä, eivätkä kyllä hevillä luovuta ja lopeta vaadintakotkotusta!

 

Kanojen elekieli

Kuten muutkin eläimet, kanat viestivät äänten lisäksi myös eleillä. Kanat viestivät kehonkielellään paitsi olotilastaan myös arvoasemastaan. Mitä korkeammalla kana on arvojärjestyksessä, sitä kookkaammalta se yrittää näyttää. Monesti alfakanan tunnistaa siitä, että se kulkee pää pystyssä mahdollisimman arvokkaan näköisenä ja voi jopa pörhistellä arvojärjestyksessä alempana oleville. Arvojärjestyksessä alempana olevat kanat taas madaltuvat alfakanan nähdessään.

Oli kana sitten arvojärjestyksessä missä asemassa hyvänsä, se viestii elekielellään yhtä lailla olotilastaan. Esimerkiksi kanan pelästymisen huomaa hätäpotpotuksen lisäksi myös kanan elehdinnästä. Pelästyessään kana useimmiten jäykistyy, pörhistää niskahöyhenensä ja kurottaa kaulaansa mahdollisimman ylös, jotta näkisi lähestyvän vaaran. Tähän vaaran näkemiseen liittyy myös se, että pelästyessään kana haluaa olla mahdollisimman korkealla. Esimerkiksi meidän kanamme lehahtavat pelästyessään oitis orrelleen turvaan ja odottavat siellä, kunnes vaara on ohi.

Joskus jos kana pelästyy oikein kovasti, jäykistymisreaktio saattaa ottaa siitä vallan. Se on luonnollinen reaktio, jossa kana jäykistyy liikkumattomana maahan. Tässä asennossa kana voi maata jopa useita minuutteja. Se saattaa näyttää maatessaan kuolleelta, ja kuollutta se yrittääkin näin tehdessään saalistajille esittää. Tämä reaktio on kuitenkin painosanalla erittäin harvinainen, eivätkä esimerkiksi meidän kanamme ole näin kertaakaan tehneet.

Pelästymisen lisäksi kanat osoittavat elekielellään myös hellyyttä ja tyytyväisyyttä. Etenkin pienessä parvessa kanoilla on yleensä hyvin läheiset suhteet toisiinsa, ja ne osoittavat sitä monin eri tavoin. Merkkejä läheisyydestä ja hyvistä suhteista yksilöiden välillä ovat esimerkiksi toistensa höyhenten sukiminen ja yhdessä mutakylpeminen. Yksi suosikeistani on kuitenkin se, kun kanat nokittelevat hellästi toistensa nokkia, mikä on merkki todella läheisistä väleistä.

 

 

 

Siinä taisikin olla muutamia tärkeimpiä asioita kanojen viestinnästä. Mitä pidit postauksesta? Saitko uutta tietoa? Mistä asiasta oli mielenkiintoisinta lukea? Nähdään kommenteissa!

11 kommenttia

  1. Ihana postaus, niinkun aina. Siis aina kun näitä tietopainotteisia postauksia lukee, niin tulee sellanen fiilis, että joku oikein hyvä kana-asiantuntija voisi kirjoittaa niin johonkin viralliselle kanasivustolle (selvä). Ja noista kanojen ääntelyistä oli mielenkiintoista lukea. Varsinkin se etsintä-ääni oli mulle ihan uus juttu.
    Ja hei, keksi tänne!

    Vastaa

    1. Kiitos, Liikka!💙💙 Sun kommentteja on aina ihana lukea! Ja tässä sun keksisi:🍪

      Vastaa

  2. Siis Lini, eikö tämä OLE asiantuntijan pitämä virallinen kanasivusto? 😀
    Ja todella hyvä, taas kerran! Pitäisi mennä kuuntelemaan kaverini kanoja, voisin yrittää bongata näitä ääniä. 🙃

    Tähän loppuun ’Uma Thurmanin’ sanoja, koska tarvitset niitä PALJON! 🙂
    I can move mountains, I can work a miracle, work a miracle, o-oo-ooh, may nothing but death do us apart…

    Vastaa

    1. Tää oli jostain syystä mennyt roskaviesteihin, enkä ollu huomannu, joten vastaan vasta nyt😩

      Mutta kiitos! Ja hei, miks et oo kertonut, että sun kaverilla on kanoja!? Alan muuten oikeesti olla jo vähän huolissani kun kirjoitat noita laulunsanoja kommentteihinki😂😂

      Vastaa

  3. Jotenkin etenkin tässä postauksessa tuli hyvin esille, kuinka taitava olet kirjoittamaan, Fiksu! Teksti on selkeää ja sitä on helppo ymmärtää, mutta se on silti sellaista tuttavallista ja helposti lähestyttävää. Olisi ihanaa joskus lukea jokin kirjoittamasi tarina… 😉

    Postauksesta: Etenkin kanojen ääntelystä oli kiinnostavaa lukea. Olen kyllä tiennyt, etteivät kanat vain kotkota, mutta sitä en tiennyt, että niillä on niin paljon erilaisia ääniä! Tuli muuten tuosta, että kanat nokittelevat toistensa nokkia: Tiesitkö, että norsut kietovat kärsänsä yhteen tapaamansa toisen norsun kanssa ja heiluttavat niitä, vähän kuin kätellen?

    Okei, mä olen hullu tai jotain, kun selitän kanablogin kommenteissa norsuista, joten taidan lopettaa nyt tähän. 😅

    Vastaa

    1. Voi kiitos ihanasta kommentista!💙💙 Ja ehkä mä vielä joskus julkaisen Wattiin jotain… En kyllä tiennyt tuota norsujuttua, mutta ainakin nyt olen astetta sivistyneempi!:D

      Vastaa

  4. Ihanaihanaihanaihana postaus! 💚 Anni tais sanoo kaiken muun minun puolesta. (En tarkoita sitä norsujuttuu 😂) Mutta tää on siis ihan mega super mahtava postaus. ❤ Fiksuu, tuo sun kanat mulle<3 😂

    Vastaa

  5. Taas oon missannut yhden sun postauksista!!
    No kuitenkin, ihanasti kirjoitettu postaus! Tiesin vrm nuo kaikki äänet vaikka olenkin tavannut kanoja vain noin kerran elämässäni (juu, ihan totta) Todella selkeästi kirjoitettu ja tietopainotteisia on muutenkin mukava lukea = aivan mahtava postaus!!!

    PS: Anni tiesin tuon norsujutun

    This is me, for forever. One of the lost ones. The one without a name. Without an honest heart as compass… Ai niin tämä oli kommentti kanablogiin ups xd

    Nyt lähetän tämän ennen kuin unohdan täysin xd

    There once was a boy named Harry. Destined to be a star. His parents were killed by Voldemort. Who gave him a lightning scar…

    Vastaa

    1. Unohdin siis puoleksi tunniksi, että tuo kommentti piti lähettää xdd

      Vastaa

      1. Kiitos, Oona! Ja joo, ehkä huomaa, että unohdit ton kommentin lähettämisen puoleksi tunniksi😂

        Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *