Kanalan suursiivous

Moikka! Anteeksi hieman venähtänyt postausväli – tämän postauksen piti tulla jo vähän aikaa sitten, mutta Blogaajan vian takia se hieman viivästyi… Mutta eipä tässä hätiä mitiä, sillä saatte sen nyt! Kanalassamme siis suoritettiin viime viikonloppuna suursiivous, ja tämä postaus kertoo siitä. Ihan mainitakseni, tämä postaus sisältää melko paljon kuvia – niitähän te olette toivoneetkin?


Kanalan suursiivous

Kuten mainitsinkin jo, suoritimme viime viikonloppuna kanalan jokavuotisen suursiivouksen. Ehkäpä mieleesi pulpahtikin jo liuta kysymyksiä siitä, mitä suursiivous tarkoittaa ja miten se suoritetaan. Siispä anna kun kerron.

Kanalaa totta kai puhdistetaan ja kakat noukitaan pussiin harva se päivä ja noin kerran kuukaudessa kuivikkeetkin vaihdetaan. Suursiivous on kuitenkin mittavampaa luokkaa – se suositellaan tehtäväksi kerran vuodessa, ja silloin kanala desinfioidaan perinpohjaisesti jollakin kanoille soveltuvalla pesuaineella (esimerkiksi me käytämme mäntysuopaa). Tätä ennen kaikki mahdolliset irtaimet on tietenkin vietävä kanalasta pois – eihän desinfiointi onnistuisi sitten lainkaan, jos kaikkialla lojuisi jotain sälää tiellä.

Minun luokitukseni mukaan kanammekin taitavat kuulua irtaimiin, sillä eivät he tietenkään puunauksen ajaksi voineet jäädä kanalaan norkoilemaan. Ei, me pistimme kanat ulkotarhaan kuoviskelemaan siihen asti, että siivous olisi ohi. Kyllä he sinne ihan mukisematta tepastelivat, olihan heidän koko vesi-  ja ruokavarantonsakin sinne viety. Ulkotarha on muutenkin suhteellisen iso ja kanat viettävät siellä paljon aikaa päivisin, joten se ei ollut kovin suuri juttu heille.

Jostain kumman syystä kanat kuitenkin reagoivat kuuteen ulkotarhatuntiin vaihtelevilla tavoilla. Minttu ja Sitrus vaikuttivat ihan rennoilta, Sitrus vietti paljon aikaa orrella, Minttu taasen ulkotarhaan kannetussa kuljetuskopassa. Mutta Susu tuntui olevan täysin ymmällään ja vain seisoi luukun edessä hölmistyneen näköisenä jutellen hiljaa ja odottaen kärsivällisesti sisälle pääsyä. Kuuden tunnin jälkeen sitten selvisi Susun poikkeavan käytöksen syy – hän oli odottanut koko pitkän päivän, että pääsisi pyöräyttämään munansa munintapesään!

Kanat eivät siis Susua lukuunottamatta näyttäneet olevan siivouksesta moksiskaan, mutta miten sitten itse siivous sujui?

Aivan ensiksi kanalasta poistettiin tietysti irtaimisto, että paikkoja mahtuisi jynssäämään. Aivan kaikki, mukaan lukien kanat ja kuivikkeet, piti saada tietenkin ulos. Kuten huomaatte, vielä kuivikkeiden poistamisen jälkeenkin multa ja pienet heinänkorret peittivät lattia-alan. Niinpä multaa täytyi harjata rikkalapiolla pois lattialta runsain mitoin ennen lattian varsinaista irrottamista ja pesua.

Kun pahin multa oli saatu harjattua lattialta, irrotimme lattialevyn kanalasta niin, että sen paikalle jäi ainoastaan maatilavaneeria. Sitten veimme sen puistoon ihmepuhdistukseen. Lattiaan oli pinttynyt aika paljonkin likaa, joten sen jynssääminen vei tovin, mutta saimme kuitenkin aikaan loistavaa jälkeä – täysin puhtaan lattialevyn, jossa ei näkynyt häivähdystäkään liasta. Lisäksi isäni porasi lattialevyyn lisää tuuletusaukkoja.

Mutta ei puhdistaminen lattialevyyn jäänyt, ei suinkaan. Koko kanala desinfioitiin mäntysuovalla seinineen päivineen. Myös orsi, munintapesä ja ruoka- sekä juoma-astiat pestiin. Munintapesän puunaaminen sitten olikin homma erikseen – lika oli pinttynyt siihen aika lailla, ja isäni joutui jopa vuolemaan erikseen kepin pienimpien likojen hankaamista varten. Aikaa toki vierähti siinä hommassa, mutta lopputulos tyydytti silmää. Vai löydätkö muka itse ylhäällä olevasta kuvasta paljoa likaa?

Suursiivouksen päätyttyä kaikki irtaimisto tietysti palautettiin takaisin paikoilleen kuin ei mitään ja ruoka- sekä juoma-astiat täytettiin kukkuroilleen ja hinkattu lattialevy kiinnitettiin takaisin maatilavanerin päälle. Tämän jälkeen vielä puhtaat kuivikkeet tuotiin kanalan lattialle. Kaikki oli kuten ennen, mutta vain entistä puhtaampaa.

Kun kanat palasivat päivän päätteeksi puhdistettuun koppiin, Susu lehahti heti ensi töikseen munintapesään munimaan. Muut kanat puolestaan jäivät hämmästelemään kanalan siisteyttä, mutta tunnin kuluttua olivat jo levittäneet kuivikkeensa ja ruokansa ympäriinsä, ja kaikki vaikutti taas hieman tutummalta.

Lopussa haluan vielä näyttää teille ennen- ja jälkeen-kuvat. Voit vaikka kertoa kommenteissa, onnistuiko siivous mielestäsi niiden perusteella.

Ennen

Jälkeen

24 kommenttia

  1. Mun mielestä ennen näyttää paljon hienommalta ja itse pidän siitä enemmän xd Postaus oli random (kuten tiedätkin) ja no ei ees tylsä, muttei viihdyttäväkään. Neutraali? Pidän paljon koko postauksen ideasta, koska siinä kerrotaan jostain aika järkevästä. Ja paras viimeiseksi koska miks ei? Mä luin kohdasta ”ja kakat noukitaan pussiin harva se päivä” näin ”ja kanat noukitaan pussiin harva se päivä” ja ihmettelin et oottako te eläinrääkkääjiä xd

    Vastaa

    1. Joo, ei noukita meidän kanoja pussiin😂 Mutta kiitos kai!

      Vastaa

  2. Joo siis, olen ihan järkevä ihminen joten huomaan ”Jälkeen”-kuvan siisteyden. Toki myös pidän ensimmäisestä kuvasta, olen puolueeton. Postaus oli tosi hyvä, tykkäsin! Kerroit kaikesta taitavasti, kuten aina.

    Vastaa

  3. Miksi, miksi sun täytyy tehdä näin hyviä postauksia aina?! Mä en ikinä keksi sun postauksista mitään kritiikkiä.
    Tää oli upea postaus ja todella kiinnostava 💛
    Toi jälkeen-kuva näytti paljon paremmalta kuin se ennen -kuva 😃
    Ps. Siivositko sä ja sun pikkusisko paljon? (Mä luulen, että sä et jaksanut siivota ja pakotit vaan sun vanhemmat siivomaan:))

    Vastaa

    1. Apua, kiitos!💛✨ Hei, kyllä mäkin siivosin, mutta mä otin myös kuvia

      Vastaa

  4. Heh, järkevänä ihmisenä luin ”ja kalat noukitaan pussiin harva se päivä”
    ja aloin miettimään että mitkä ”kalat” xd

    Mutta siis, aivan mahtava postaus, kuvista näki mitä tarkoitit vaikka sen tekstissä hyvin kerroit 😀

    Vastaa

    1. Ookei, toi kohta taitaa olla jotenkin liian vaikea luettavaksi, kun kaikki lukee sen väärin😂 Mutta siis kiitos! Mä ajattelinkin, että kuvat selkeyttäisi asiaa🌼

      Vastaa

  5. Ihana postaus! Itse inhoan siivousta ja se ehkä vei pisteitä tältä – mutta silti 5/5!
    Ja kuvat oli hyvä lisä tähän. 😊
    (Ohoh minä käytän tuota emojia. 😊 Rupesinpa hempeäksi. 😆)

    Vastaa

    1. Oumaigaad, ihanaa, jos tykkäsit noin paljon💙 Ja onneksi sun ei tarvinnut olla itse siivoamassa:D

      Vastaa

  6. Kyllä, olen järjestyksen ystävä, joten ”jälkeen” -kuva näytti paljon kivemmalta. Silti pakko sanoa että kun luin tuon kohdan, että kanat levittivät taas ympäriinsä kaikkea, tulipa vaan mieleen mun huone siivouksen jälkeen… 😅 Tämä oli hyvä postaus – itse kun en omista kanoja, niin hauska tietää minkälaista kanojen kanssa on olla! 😄

    Vastaa

    1. Jep, samaa mieltä! Heh, nyt voit sanoa, että sussa on jotain yhtäläisyyksiä kanojen kanssa😅

      Vastaa

  7. Hyvä postaus! Ehkä kuvista ei niin paljoa erota, mitä kaikkea olette tehneet, mutta on jälkeen-kuva kuitenkin paljon siistimmän oloinen. En nyt oikeastaan osaa sanoa muuta… Totuttua KE-tasoa, eli aivan loistava!

    Vastaa

    1. Kiitoksia!💚 Joo, ehkä siitä ei niin hyvin erota muuta kuin juuri sen siisteyden. Ehkä välikuvista kuitenkin näkee hieman, mitä olemme siinä välissä tehneet?

      Vastaa

  8. IHANA postaus!💛 Niinkuin aina! Voisitko sä joskus tehdä sellaisen Q&A:n, jossa me lähetetään Susulle, Sitrukselle, ja Mintulle kysymyksiä, ja sitte ne vastaa niihin kysymyksiin? (Siis silleen niiden näkökulmasta, jos joku vaik lähettäis, tällee: Susulle, Mp Minttu? Niin sit kirjotatte Susun näkökulmasta mitä te oletatte tai sillee jotenki😂😂)

    Vastaa

    1. Kiitos, Kurppa!🌸 No siis mä olen miettinyt, että mä tekisin joskus jonkun kana-aiheisen Q&A:n spesiaaliksi, mutta en ole sen tarkemmin ajatellut asiaa. Mutta joo, toi on tosi kiva idea, mä mietin sitä:)

      Vastaa

  9. Fiksu, Oona ei kysynyt keksiä, joten voinko mä saaha sen…

    Vastaa

    1. Mä olen pahoillani Kurre, mutta nyt ei keksejä heru. Sun täytyy vaan olla seuraavan postauksen saapuessa eka!😉

      Vastaa

  10. https://youtu.be/hdc1fDLw0cQ

    Tuli vaan mieleen, että tässä on tällainen huumorilla tehty kappale, joka kertoo ilman muuta kanoista! 😂 Mä olen säveltänyt kappaleen kuusivuotiaana. Tein tämän iskän ja pikkusiskon kaa juhannuksena. 🙂 Kunniamaininta serkkujen kanoille! Kertsissä on video minusta ja isästä soittamassa Kanakappaletta 😅 Kertsin siis soitan viululla, säkeistöt laulaa pikkusisko. 💜😂😂 Tämä oli pakko linkata sun blogiin!

    Vastaa

    1. Ou wau, mä katsoin tän! Hauska kappale ja ihanat kanat tosiaankin😂❤️

      Vastaa

  11. Katoin ton videon, jonka Vilja on lähettäny, ja siis se on superhauska😂! Tää postauski oli tosi hyvä, ja vaikka inhoon yleensä siivoomista, ei tässä postauksessa ollut mitään vikaa🤩.

    Vastaa

  12. Nyt ärsyttää, kun mä en ole kommentoinut tänne niin pitkään aikaan… Kyllä mä kuitenkin KE:ta luen, älä huoli! Tästä postauksesta: Suursiivous vaikuttaa melko työläältä jutulta! Mua nauratti tuo, että Susu vaan tuijotti eteensä kanalan edessä 😂 Mutta eihän se nyt ihme ole, jos raukka ei ole päässyt munimaan… Nuo siivouksen jälkeiset kuvat näyttävät niin puhtailta, että kanojen sietääkin olla kiitollisia puhdistetusta kanalastaan! En oikein osaa sanoa, pidänkö enemmän puhdistetusta vai ei-puhdistetusta… Kuvat olivat ihania ja pidän siitä, että postauksissa on paljon kuvia, mutta olisin halunnut erityisesti itse kanoista lisää kuvia. Ärsyyntyvätkö kanat muuten siitä, kun kanala siivotaan ja kaikki tavarat tuoksuvat sitten taas erilaisilta, kun ne on puhdistettu sillä mäntysuovalla tai aiehuttaako se niille stressiä? Mä pidin tästä postauksesta, lisää tämän tyyppistä tekstiä kiitos! 💙 (Tästä tuli melko sekava kommentti, mutta aivan sama…)

    Vastaa

    1. Hahah, et arvaakaan, kuinka paljon mä olen odottanut, että sä kommentoisit! Joo, se Susun käytös oli kyllä vähän omituista – esimerkiksi jos Sitrus olisi halunnut päästä munimaan, hän olisi vetänyt siitä heti hirveän mekkalan. Mutta ei se siivous kanoille ainakaan hirveästi aiheuta stressiä, ehkä kanat on vaan vähän ärsyyntyneitä siitä, että kanala ei ole ihan samassa järjestyksessä kuin aiemmin… Mutta joo, kiva kun pidit ja kommentoit! 💙✨

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *