Älykkyystestejä

Heipsan taas! Olemme siis tehneet kanoillemme viime aikoina omia älykkyystestejä, joissa on mitattu niin luontaista älykkyyttä kuin inhimillistä älykkyyttäkin. Nämä tietenkin ovat vain kotikutoisia testejä, eivätkä mitään tutkijoiden teettämiä virallisia kokeita, mutta ehkä nämä kuitenkin vähän avaavat kanojen älykkyyttä teillekin. Ainakin oli hauska nähdä, miten kanat testeistä suoriutuivat!

Testit oli siis jaettu kahteen kategoriaan: luontaiseen älykkyyteen ja inhimilliseen älykkyyteen. Molemmissa kategorioissa oli viisi erilaista tehtävää, joista kanan tuli suoriutua. Olimme tietysti ensiksi luoneet kriteerit, joiden avulla kanojen suoriutumista tehtävistä arvioitiin, ja lopuksi pisteytimme kaikkien kanojen suoritukset.

 

Luontainen älykkyys

Susu: 11/15 p

Sitrus: 8/15 p

Minttu: 11/15 p

Luontainen älykkyys on siis älykkyyttä, jota kana tarvitsee luonnossa selviytymiseen. Luontainen älykkyys kattaa monia – vai voisiko sanoa jopa kaikki – kanalle elintärkeitä taitoja, kuten ruuanhankintaa, sosiaalisten suhteiden solmimista toisiin kanoihin, erilaisissa maastoissa liikkumista, vaaroilta suojautumista… Noh, oikeastaan kaikkea sellaista, jota kanan kuuluisi oppia emoltaan jo pikkutipuna. Luontainen älykkyys taitaa siis olla kanoille – no, aika luontaista. Tai sanotaan nyt vaikka että pääsosin vaistonvaraista tai hyvin varhain opeteltua.

Siitä huolimatta kaikki eivät sitä niin taida… Voisiko olla kyse siitä, että jotkut kanat ovat vain yksinkertaisesti tyhmempiä? Sillä vaikka luontainen älykkyys on kanalle (luonnonoloissa) elintärkeää, ei ainakaan Sitrus näyttänyt hoksaavan kovin monia luontaiseen älykkyyteen sidonnaisia tehtäviä. Susu ja Minttu taas loistivat hänenkin edestään ja saivatkin keskenään samat pisteet.

Testasimme kanojen luontaista älykkyyttä muun muassa ruuan löytämisen, ryteikössä liikkumisen, syötävän tavaran erottamisen ei-syötävästä sekä muiden parven jäsenten seuraan liittoutumisen kautta. Eikö kuvaakin juuri sitä, mitä pari kappaletta sitten selitin?

Kaikki kanat suoriutuivat ruuanhankinnasta loistavasti – ihmettelen kyllä silti, miten he yrittävät aina silloin tällöin ojassa kuopiessaan ahmia matojen lisäksi muovia nokkiinsa… Ehkä selitys piilee siinä, ettei kukaan kanoista oikein tajunnut testiä, jossa syötävät asiat tuli erottaa ei-syötävistä.

Enemmän eroavaisuuksia kanojen välillä ehkä näyttäytyi testissä, jossa yhden kanan tuli löytää muut parven jäsenet vähän matkan päästä. Susulle tai Mintulle ei tuottanut lainkaan vaikeuksia etsiä muu parvi ja rynnätä sen luo omalla vuorollaan. Kun Sitrus taas – no, sanotaanko vaikka, että loppujen lopuksi Susu ja Minttu etsivät Sitruksen käsiinsä (korjaan: siipiinsä), kun homman olisi kuulunut mennä juuri toiste päin…

Ihan vain tällaiseksi välikevennykseksi (Lini tietääkin jo tämän…), kun olimme ulkona tekemässä kanojen kanssa näitä testejä, kutsuin Sitrusta luokseni jauhomadoilla, ja tietenkin sitten koko 500 gramman painoinen jauhomatopurkki putosi käsistäni päistikkaa maahan. Siinä riittikin sitten keräiltävää, ja piti toimia nopeasti, ettei ihan jok’ikinen mato katoaisi kanojen nokkiin. Onneksi pikkusiskoni auttoi siivoamisessa kernaasti vain parin tappouhkauksen jälkeen.

Testissä Susun tuli mennä syötävän herneen luo ei-syötävän kaarnan sijaan.

Ruuanhankintaa: Minttu etsimässä pastaa pensasmustikan alta.

 

Inhimillinen älykkyys

Susu: 7/15 p

Sitrus: 10/15 p

Minttu: 11/15 p

Inhimillinen älykkyys taas on pikkuisen eri juttu kuin luontainen älykkyys. Ehkä enemmän sellaista, jota ihmiset jostain syystä arvostavat valtavasti, mutta joka ei välttämättä tule niin tarpeen luonnossa. Tai voihan luonnossakin olla hyötyä esimerkiksi siitä, että erottaa suuremman ruokamäärän pienemmästä ja osaa mennä sen suuremman luokse, mutta… No joo. Voisiko sanoa, että sellaista älykkyyttä, joka ei ole elintärkeää selviytymisen kannalta. Toisistaan irrannaisia älykkyyden osa-alueita, joita ihmiset haluavat usein testata.

Ihmettelen, jos tajusitte tuosta selityksestä yhtikäs mitään, mutta nyt siirrytään käytäntöön! Käytännössä kokeilimme siis inhimillistä älykkyyttä muutamien erinäisten testien kautta.

Yhdessä näistä testeistä näytimme kanoille laatikkoa, jonka sisällä oli pähkinöitä. Kanojen varmistuttua sisällöstä suljimme laatikon kannen ja katsoimme, tajusivatko kanat vielä pähkinöiden poistuttua näköpiiristä niiden kuitenkin olevan laatikossa. Minttu yritti käyttää kaikki keinonsa päästäkseen suljetun laatikon sisältöön käsiksi, eli hän taisi tajuta homman. Susu tai Sitrus taas eivät aivan napittaneet tätä testiä…

Muita käyttämiämme keinoja testata inhimillistä älykkyyttä olivat esimerkiksi nimeltä kutsuminen sekä testi, jossa kanan tuli valita kahdesta ruokakasasta suurempi ja mennä sen luokse. Kaikki kanat tajusivat sen vaivatta ja tallustelivat oitis muhkeamman siemenkasan luo. Omaan nimeensä taas kanat eivät hirveästi jaksaneet reagoida – ehkä toistelen heille vähän liiakseenkin heidän nimiään.

Kiinnostavin kaikista kokeiluista oli ehkä loppujen lopuksi klassinen peilitesti. Tiedätte kai sen – kanalle näytetään peiliä ja katsotaan, miten tämä reagoi omaan peilikuvaansa. Lisäksi ainakin me liimasimme muistilapun kanan rintaan, sillä jos kana tajuaa olevansa itse peilissä, hän alkaa todennäköisesti nyppimään kutittavan tuntuista, oudon väristä lappua pois höyhenpeitteestään.

Oikeastaan kukaan meidän kanoistamme ei alkanut. Susu luuli peilistä toljottavaa kanaa lajitoverikseen ja alkoi jutustella omalle peilikuvalleen. Minttu tai Sitrus taas eivät kiinnittäneet peilikanaan oikein mitään huomiota. Ei ihan onnistunut se testi, ei.

Kokonaisuudessaan inhimillisestä älykkyydestä parhaiten näytti suoriutuvan Minttu, parven johtajakana. Mutta ei Sitruskaan kaukana ollut. Susu ei ehkä ollut tällä osiolla kaikkein vahvimmillaan, mutta onneksi hänellä kuitenkin piisaa luontaista älykkyyttä. Kuka tietää, ehkä meidän höpsö Susumme selviytyisikin yllättäen parhaiten luonnossa.

Mintulla ei ollut mitään vaikeuksia laatikkotestin tajuamisessa.

Minuutti lähdössä sisälle suorittamaan peilitestiä.

 

Yhteenveto

Susu: 18/30 p

Sitrus: 18/30 p

Minttu: 22/30 p

Kai me päädymme kaikki samaan lopputulokseen: Minttu loisti parhaiten näissä älykkyystesteissä, kun Susu ja Sitrus pääsivät taas jaetulle hopeasijalle. En kyllä niinkään ihmettele tätä tulosta, sillä Minttu vaikuttaa muutenkin järkevimmältä kanaltamme…

Pahoittelen vielä, etten oikein selittänyt näitä pisteytyksiä. Jos sille tielle olisin lähtenyt, niin pelkästään niistä olisi saanut kasaan jo erillisen postauksensa 😅 Mutta tajusit kuitenkin näiden testien pääpointin? Hyvä.

26 kommenttia

  1. Hyvä postaus, totta kai, mutta ei sun blogin parhaimmistoa. Oli kuitenkin kiinnostavaa kuulla kanoista.
    Kuvat olivat tosi söpöjä 💛
    Ps. Eka ja sekavin kommentti : D

    Vastaa

    1. Kiitos!💙 Ei edes ollut sekava, mutta joo, tässä sun keksi: 🍪

      Vastaa

  2. Tämä ON todella mielenkiintoinen!! Mua ainaki jäi kiinnostaa se pisteytys ja paljoko jokainen sai niistä testeistä, mutta kyllä tässäkin pääsi aika hyvin kärryille 😀 Testit olivat todella mielenkiintoisia ja parin kohdalla musta tuntu et teidän kanat ovat todella typeriä xd Rakastin myös Mintun loistamista näissä, koska miksi ei? Susu ja Sitrus oli sinänsä hauska, että toinen pärjäsi inhimillisessä, toinen luontaisessa 😀
    Eipä kai muuta, paitsi toive, että kerrot niistä pisteistä.

    Vastaa

  3. Kiitos, Oona! Ihanaa, jos tää oli sun mielestä mielenkiintosta🍇 Mutta mä en tosiaan selittänyt niistä pisteistä, koska siinä ois menny kauan aikaa… Mä voin kuitenkin selittää sulle wapissa, jos haluat xd

    Ps. Hyshys, mä en ole muokannut kummankaan teistä kommentteja…

    Vastaa

  4. Ihan mahtava postaus🤩! Ja haluaisin myös tietää niistä pisteytyksistä.

    Ps. Tuon yhen kuvan alla lukee: ”Minuutti lähdössä sisälle suorittamaan peilitestiä”

    Vastaa

    1. Kiitos!🧡 Voit kysyä Oonalta niistä pisteytyksistä, kun selitin sille niistä xd. Ja Erica on muuten oikeassa, se on Mintun lempinimi 😉

      Vastaa

  5. Okei, tämä siirtyy nyt mielestäni sun blogin parhaimpiin teksteihin. Todella kiinnostavaa – kanojen älykkyyden pohdiskelu on jännää! 🤩 Peilitesti oli kaikista kiinnostavin kohta, vaikka kanat eivät tajunneet sitä ollenkaan. 😂 Kuvat tosiaankin olivat söpöjä, ja kuvatekstit hauskoja! Harmi vain, etteivät kanat olleet kiinnostuneita peilistä – olisi ollut hauska tietää niiden reaktio. 😅 Noh, tää oli oikeasti superhyvä postaus, joten en tiedä mitä muuta tässä sanoa! Okei, paras yksi parhaimmista sun blogissa tähän mennessä! 🌿

    Vastaa

    1. Voi kiitos, Vilja! Tää kommentti todellakin piristi mua 💙🫧 Ja joo, kanat ei ihan tajunnut sitä peilijuttua, mutta oli se munkin mielestä silti mielenkiintoista.

      Vastaa

  6. Tosi hyvä postaus! Voitko tehdä postauksen, jossa kerrot enemmän niistä pisteistä ja missä testeissä kanat pärjäs parhaiten?

    Vastaa

    1. Kiitti, Apsi! 💛✨ Mä en kuitenkaan ehkä ajatellut tehdä siitä erillistä postausta, joten seuraava postaus on varmaan jotain muuta!

      Vastaa

  7. Todella mielenkiintoinen ja, ööh, mä en ole kommenttipäällä, mutta tää on ehdottomasti hyvä! :3

    Vastaa

  8. Tämä oli tosi mielenkiintoinen ja hyvä postaus! 💙 Mä olen kyllä nyt katkera Mintulle, koska mun lempikanan Susun olisi pitänyt olla älykkäin. 🙁 Tosi hauska idea tehdä noita testejä kanoille! 😅

    Vastaa

    1. Kiitos paljon, Anska!💙❄️ (Älä kyseenalaista mun emojivalintoja…) Mä olisin kyllä oikeesti ihmetellyt, jos Susu olisi pärjännyt testeissä Minttua paremmin, sillä Susu nyt vaan on, ööh, vähän höppänä kana… Ja kai Mintun on vaan ihan hyväkin olla älykkäin, johtajakana kun on.

      Vastaa

  9. Ihana postaus! Oli kiva lukea tätä, ihan kuin joku kanojen kilpailu! (Joo, tähän sellainen 😂)
    Onnea Mintulle! (Ja Susulle, se on jostain syytä mun lempikana näin nopealla tutustumisella 😂)

    Vastaa

  10. Kiitos, Perho! 🧡🫧 Okei, musta tuntuu, että Susu on suunnilleen kaikkien lempikana. Mä en kyllä ihmettelekään sitä, sillä Susu on oikeasti ihana <3

    Vastaa

      1. Ai koska se on ihan saman näkönen kuin sä:D

        Vastaa

  11. This is very, very interesting post👍🏻 Nuo pisteytykset oli hienoja, eikä selityksissäkään ollut mitään. Pidän ihan hirveästi tästä postauksesta ja siis sen ideasta🤩👌🏻 Saan tästä sun blogista aina intoa siihen että perustaisin oman eläinblogin, mutta pelkään että matkin sua tai että mulla ei olis aikaa sille.

    Mun kommentti suomeksi sanottuna: Upea ja kiinnostava postaus. Sun blogi on hyvä👍🏻

    Vastaa

    1. Ääh, kiitos ihan sikana! 🧡 Ja hei, jos sä perustaisit eläinblogin, niin mä tulisin oikeesti lukemaan sitä. Ton aikajutun kyllä ymmärrän, mutta matkimisesta ei kannata olla huolissaan:D Mutta jos sä joskus päätät sen perustaa, niin haluan tietää heti paikalla! ✨

      Vastaa

  12. Mahtava postaus, ja kiva idea, Fiki!💙 Toisin sanottuna parhaista postauksista sun blogista, ja se meinaa SUPERMEGAMAHTAVAAJAPARASTA!💕 Jes, Minttu voitti! (Ei tää kyl vissii ollu mikään kilpailu, mut iha sama😂) Minuutti on mun lemppari kana, mulla tulee siitä mieleen kana, joka esittää coolii, ja komenteleekin pikkuisen muita kanoja, mutta on kuitenkin suloinen pikku höyhen pallero joka haluaa mennä ojaan kuopimaan matoja!😂💛 Tottakai oon myös Sitruksen ja Susun suuri fani! XD

    Vastaa

    1. Aww, kiitos Kurppa 🤍✨ Ja kiitos myös uudesta lempinimestä! (Muista lisätä listaan, Bikke…) Oikeastaan sun veikkaukset Minttua kohtaan osuu aika lailla naulan kantaan. Ja pian pääset tutustumaan Minuuttiin vielä paremmin, sillä julkaisen tänään postauksen liittyen juurikin Minttuun 😉

      Vastaa

  13. Wow! Olipa ihana postaus! Tämä nosti meidän talomme ylle ihanan auringon paisteen. Kaikki kanat suoriutuivat hienosti, mutta kyllä selvästi näki että Minttu loisti parhaiten🌟

    Vastaa

  14. Kiitos, Kisuli, ihana kuulla, että tykkäät 💛🫧

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *