Munia matkan varrelta

Heiii :))

Tässä kanoihin tutustuessa on tullut vastaan jos jonkinmoisia munia. Nahkamunia, huurremunia, kahden keltuaisen munia… On myös oppinut vähän enemmän kanojen munimiskäyttäytymisestä, on harjaantunut erottamaan eri rotujen ja yksilöiden munat toisistaan, on paljastunut kaikenlaista uutta tietoa. Sanotaan nyt vaikka että… Munat ovat yllättävän suuri osa kanalan arkea. Ihan kaikkea en pysty tietenkään tämän postauksen kautta välittämään, mutta yritän nyt vähän tuoda esille ikimuistoisia munakokemuksia kuvien kautta. Kinda kuvapostaus siis, vaikka aika paljon selitystäkin löytyy…

Yleistietoa

Aloitetaan nyt vaikka sillä, kuinka paljon saamme munia. Varmaan tiedättekin ettei se ”yksi muna per päivä” -hokema ihan pidä paikkaansa – ainakaan maatiaisten kohdalla. Minttuhan nyt pyöräyttelee munia lähes joka päivä – vaikka kyllä hänkin huilii talvella pari kuukautta. Toisilla vain talvitauko kestää vähän pidempään… Sitrus ja Susuhan eivät muni varmaankaan neljään kuukauteen kylmänä ajanjaksona. Jep, melko pitkä lepoaika. Ja kesälläkin munia tulee vain noin neljä kappaletta viikossa kumpaiseltakin. Mutta maatiaisten munimattomuushan on vain hyvästä – ne eivät muni niin paljon, että se rasittaisi niitä, joten ne eivät myöskään rasitu. Yksinkertaista, eikö? Tämä onkin yksi tekijä, joka selittää maatiaisten pitkäikäisyyttä.

Suunnilleen tällainen määrä munia saadaan kesäaikaan viidessä päivässä, viikossa vielä muutamisen kappaletta enemmän.


Huomaat varmaan yllä olevasta kuvastakin, että meille tulee kahdenlaisia selkeästi erilaisia munia. Tummia ja vaaleita. Loogisesti ruskeat munat ovat peräisin ruskeasta kanasta eli meidän Minttulistamme. Susulla ja Sitruksella munien väri ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen heidän höyhenpeitteensä väriin. Molemmat heistä (salaisuus: en ole vieläkään oikein oppinut erottamaan heidän muniaan toisistaan) putkauttelevat beigensävyisiä, melkeinpä valkoisia munia, jotka eivät kyllä millään tapaa tule vastaan keltaisen tai mustan höyhenyksen kanssa.

Vielä selkeyden vuoksi: Mintun ruskea muna…

…jaa jomman kumman maatiaisista vaalea muna.

Jos Mintun ja maatiaisten munat erosivat paljon toisistaan, niin verrataanpa Mintun munaa kaupan kananmunaan… Munien välillä on aika suuri väri-, mutta myös kokoero. Jos minun pitäisi luokitella tässä postauksessa mainitsemieni munien koot, maatiaisten munat olisivat S-kokoa, Mintun M-kokoa, mutta kaupan munat yltäisivät jo L:ään.

Tiedetään, pikkuisen epätarkka kuva, mutta kokoeron huomaa?

 

Hieman oudompia tuttavuuksia

Etenkin muninnan alkuvaiheessa, kun kanojen munimisrutiini ei ole vielä vakiintunut arkipäiväiseksi, kaikenlaisia outoja tapauksia saattaa sattua – ja sattuukin aika usein. Luettelinkin jo alussa muutamia, joten ehkä haluat kuulla niistä tarkemmin ja nähdä kuvat ihan omin silmin?

Yksi tavallisimmista kummallisista munista on varmaankin nahkamuna. Nahkamuna on vain – no, muna, jonka kuori on nahkaa. Kuori on tällaisissa munissa hyvin haurasta ja murtuu todella, todella herkästi. Se voi olla vähän hankala homma ainakin munan säilyttämisen kannalta, mutta kertyyhän rikkoutuneista nahkamunista sotkua kanalaankin. Nahkamunat kielivät yleensä kalkinpuutteesta, joten ratkaisu on simppeli: kalkkia tarjolle, ja kunnolla. Mutta ei kalkkikaan ihan vedenpitävä ratkaisu ole. Muistan, että ainakin muninnan alkuvaiheessa Mintulle tuli silloin tällöin haperia nahkamunia, vaikka kalkkia oli koko ajan runsaasti saatavilla. Veikkaan kyllä sen johtuvan vain siitä, että Minttu oli vasta aloittanut muninnan, sillä tällaisia vahinkoja ei ole enää pariin vuoteen sattunut.

Nahkamunia ei ole taottu mistään metallista… Ehkä voisi pikemminkin verrata silkkipaperiin.

Nahkamunan vastakohta taasen on huurremuna. Kyllä, nimitys huurremuna on ihan omien päimme keksintöä. No mutta hei, pisteet luovuudesta ja nimen osuvuudesta. Eikö munan pinnalla näytä tarkemmin katsottuna olevankin ohut kerros huurretta? No joka tapauksessa, huurremunia tulee silloin, jos kana on saanut kalkkia sanottaisiinko jopa liikaa. Ei, ei suuresta kalkinsaannista mitään suoranaista haittaa ole, mutta se nyt vain tulee esille tällaisten munien muodossa. Mintulta on huurremuniakin tullut vaikka millä mitalla – yllätys, yllätys, ensimmäisenä kesänä.

Huurremunat ovat oikeastaan aika söpön näköisiä <3

Seuraava erikoisuus onkin sitten aivan toista luokkaa: kahden keltuaisten muna. Jep, kahden keltuaisen muna on huomattavasti normaalia munaa isompi – onhan siinä käytännössä kaksi munaa yhdessä paketissa. Mintulta tuli näitäkin paljon ensimmäisenä kesänä, mutta maatiaiset eivät ole tainneet tällaisenkaan munan munimista päästä kokemaan. Nyt kun tarkemmin miettii, maatiaisilta ei ole tullut juuri ollenkaan outouksia, vaan aika lailla kaikki erikoisemmat munamme taitavat olla Mintun aikaansaannoksia. Kai sekin kertoo jo jotain maatiaiskanojen terveemmästä muninnasta?

Vaan kyllä tuplamuniakin voi ihan yhtä lailla keittää ja paistella pannulla – saapahan ainakin enemmän apetta.

Okei, vielä yksi outous, mutta tämä on sitten viimeinen. Tämä ei liity enää niihin ensimmäisiin munintakokeiluihin, vaan oikeastaan ihan tähän syksyyn. Pari viikkoa sitten Minttu nimittäin muni hieman normaalista poikkeavia munia, jotka olivat vaaleampia ja joissa oli hiukan läpikuultava, ohuempi kärki. Tämä tapahtui kahtena päivänä peräkkäin, ja huolestuimme ehkä vähän liikaakin. Meinasimme alkaa jo soittelemaan eläinlääkäriin ja laittamaan kyselyä Munanettiin – saattoivathan oudot munat liittyä jollain tapaa Mintun viime vuonna potemaan munanjohtimentulehdukseen. Mutta kolmantena päivänä Minttu muni jo normaalin munan, ja siinä se sitten olikin. Parempi kuitenkin olla liian tarkka kuin liian välinpitämätön, eikö totta?

Eivätkö vähän poikkeakin Mintun tavallisista munista?

Tähän loppuun voisin vielä näyttää kuvan Mintun ensimmäisestä munasta (maatiaisten ensimmäisistä munista ei kuvia ole, sori). Mintun ensimmäinen muna oli noin puolet pienempi, mitä hän nykyään munii ja erittäin, erittäin söpö. Jos totta puhutaan, niin se Mintun ensimmäinen muna on meillä vieläkin tallessa… Vaikka parasta ennen -päiväys olisi tainnut mennä jo aikapäiviä sitten, jos sellainen siihen olisi vain kirjattu.

Minden eka muna.

Ensimmäisen munan suhde nykyiseen, kokoeroa?

10 kommenttia

  1. Aika mielenkiintoista! Itse asun kaupungissa, enkä ole ikinä päässyt läheltä tutustumaan kanojen elämään tai munintaan, mutta aika mielenkiintoista vaikuttaisi olevan! 👍🏻😀
    Ai niin, minua jäi vielä kiinnostamaan, että onko niissä huurremunissa jotain muuta erikoista, kun ”huurteinen” kuori? Onko ne esim. kovia tai vastaavaa?
    No joka tapauksessa mielenkiintoista luettavaa! 😃👍🏻👍🏻💙💜

    Vastaa

    1. Kiitos 💜 Ehkä sä tän blogin kautta vielä pääsetkin vähän paremmin tutustumaan kanojen elämään 😉 Ei siinä oikein muuta ole, mutta se huurteisen näköinen kuori on oikeastaan kalkkia:D

      Vastaa

  2. Upea postaus!!! Mä suorastaan rakastan sun tyyliä kirjoittaa näitä postauksia. On hauskaa katsoa miten erilaisia kananmunat voivat olla :D.

    Vastaa

  3. OKEI, NYT MÄ KOMMENTOIN. Mahtava ja kiinnostava postaus 💛 Noi kuvat oli tosi hyvä lisä, koska ne havainnollistaa asioita paljon. Ja mä luulin ihan oikeesti ennen tätä postausta, että kanat munii ihan joka kerta täysin samanlaisia munia… Toi nahkamuna oli aika kiva muna:D Tai se näytti hauskalta (munat on aina hauskoja:D)

    Vastaa

    1. Öm tota mitä ihmettä Lini? No kaipa se on parempi, että asia valkenee nyt kuin ei milloinkaan 🙄 Okei, kiitos joka tapauksessa 💙

      Vastaa

  4. Aivan ihana postaus! Ei, mulla ei ole mitään hyvää perustelua, mutta tätä oli vaan tosi kiva lukea – sun ihanan kirjoitustyylin ja kiinnostavan aiheen vuoksi 🖤 Mun yks lempiruoka on munakokkeli, joten totta kai musta on kiva saada tietää lisää sen aineksista 😂 Mä tiesin jo ennestään, että kanojen munat on ’persoonallisia’ (erivärisiä ja näin), eikä kaikki samanlaisia, mutta tää postaus lisäsi mun tietoa siitäkin asiasta 🙂 Ja kuten Lini sanoi, noi kuvat on tosi hyvä juttu!

    Vastaa

    1. Kiitoooosss Hanska 💙💙💙 Älä kysy, mutta mua alkoi naurattaa toi munakokkelijuttu 😅 Kiva, jos kuvatkin olivat onnistuneita! Mun piti itse asiassa tehdä tästä alun perin vain kuvapostaus kanojen erilaisista munista, mutta toisin sitten kävi…

      Vastaa

  5. Mahtava! Nyt on Linin kaltaisille sivistymättömille opetettu tärkeitä tietoja 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *