Näitä kanat eivät syö

Jeps, olette tainneetkin saada kuulla ihan hyvän verran kanojen ruokinnasta, mutta kiellettyjä ruokia ei niinkään ole sivuutettu… Tylsää? Ehkäpä, mutta näitä oli kuitenkin ihan kiva koota listaukseksi, ja tällainen on melko käteväkin, eikö totta? Alla siis muutamia ruoka-aineita, joita en suosittelisi annettavaksi kanoille – eivät nämä nyt mitään tappavia ole, mutta noh… Lukekaa vain enemmän, mikäli kiinnostaa.

 

Avokado

(Pakko sanoa, että rakastuin tuohon kuvaan, vaikken edes pidä avokadosta.) No mutta, avokado nyt varmaan on näistä tunnetuin – jokaisen kanankasvattajan pitäisi ihan oikeasti tietää, ettei avokadoa saisi antaa kanalle. Itse asiassa avokado on lähes kaikille eläimille myrkyllistä. Se nimittäin sisältää persiini-nimistä myrkkyä, joka voi aiheuttaa eläimelle muuan muassa heikkoutta, hengitysvaikeuksia sekä sydänvaivoja. Eniten myrkkyä löytyy avokadon siemestä sekä kuorista, joten niiden antamiseen ehdoton kielto. Itse emme ole avokadoa ikinä kanoillemme uskaltaneet syöttää, mutta tiedän kyllä joitakin kanaloita, joissa avokadoa tarjoillaan kanoille lähes päivittäin, eivätkä kanat oikeastaan oireile tavallista enempää. Itse avokadon hedelmälihassa persiiniä on katsos vain pieni määrä, joten sen antaminen ei välttämättä aiheuta kanassa minkäänlaista reaktiota. Silti… turvallisuus ennen kaikkea, vai mitä? Jos minulta kysytään, en suosittelisi annettavan kanoille edes hedelmälihaa.

 

Raparperi

Monien puutarhassa varmasti kukoistaa rehevä raparperi, josta saa kokattua soppaa ja piirakkaa ja vaikka mitä herkullista – ja kun oma massu on täynnä, niin riittäähän siitä naapurillekin jaeltavaksi. Naapuri onkin kanojen sijaan oiva vaihtoehto, sillä kuten arvata saatat, kanoille ei saisi antaa raparperiäkään. Ehkä oletkin joskus koulun kemian tunneilla oppinut, että raparperi sisältää oksaalihappoa. Olit tai et, oksaalihappo estää kalsiumin imeytymistä kanan elimistöön ja sitä kautta munantuotantoa. Myös luut voivat heiketä liiakseen. Oksaalihappo vaikuttaa muuten ihmiseen samoiten kuin kanoihinkin. Oletko koskaan miettinyt, minkä takia raaka raparperi on ihmisiltäkin kiellettyä ja raparperipiirakankin kylkiäisinä nautiskellaan usein jäätelöä?

Onneksi raparperi ei sentään mitään kuolemanmyrkkyä ole – ei liioin kanoille kuin ihmisillekään. Muistan vielä elävästi sen kerran, kun Minttu napsaisi ensimmäisenä kesänään meidän piharaparperistämme pikkuisen haukun. Olimme toki lukeneet raparperin myrkyllisyydestä, mutta emme olleet saaneet selvyyttä, kuinka vaarallista se loppupeleissä oli. Siispä olimme luonnollisesti totaalisen hädissämme. Spämmimme Munanettiin hyvin huolestuneesti värittyneitä viestejä että mitä tehdä kun kana on maistanut raparperiä ja odotimme että Minttu kuolisi pystyyn tai jotain. Kahden vuorokauden kuluttua joku munanettiläinen sitten vastasi, että ei hätää, ei yksi nokkaisu raparperiä tapa. Eipä se kyllä kovin paljoa enää siinä vaiheessa huojentanut paniikkia, mutta… Kai sitä voi tällaisetkin jutut kantapään kautta oppia.

 

Kotilot

Hmhm, tämä ei ehkä olekaan aivan niin yleisesti tiedossa oleva asia. Mutta totta se on, olen kuin olenkin lisännyt lehtokotilot kanoilta kiellettyjen ruokien listalle. Joo, tiedän, että todella monet syöttävät kotiloita kanoille, ja ne ovatkin kokemuspohjaisesti yksi kanojen lempiherkuista… Valitettavasti kotkottajat saattavat kuitenkin saada niistä keuhkomatoja. Itse kotiloissa ei siis mitään vaarallista ole, mutta niistä tulleet loiset sitten voivatkin kehkeytyä aikamoiseksi ongelmaksi. Monillahan toki kanat käyskentelevät pitkin maita ja mantuja, eikä niiden syömisiä nyt jatkuvasti voi silmä kovana töllöttää, mutten nyt suosittelisi kotiloita mitenkään erityisesti kanoille tyrkyttämäänkään. Et voi vaikuttaa siihen, mitä kana pihalta syö, mutta siihen, mitä itse sille annat, voit.

Itse asiassa minulla on takataskussa tähänkin liittyen pienoinen tarina. Ensimmäiseltä kesältä myöskin – silloinhan kaikki tällainen aloittelijahömppä tapahtui. No, olimme juuri lukeneet, että kanat voivat saada kotiloista keuhkomatoja ja tietysti hyvin huolissamme asiasta. Aina kun päästimme kanat ojaan vapaaksi, tarkkailemme heidän jokaista liikettään, etteivät he vain pistäisi kotiloita nokkiinsa. Ja tietysti juuri samoihin aikoihin naapurimme oli kerännyt pihaltaan mojovat kasat lehtokotiloita, pistänyt ne pussiin ja lähettänyt äidilleni viestin, jossa kyseli, josko kanamme haluaisivat iltapalaa tällä kertaa heidän tarjottimeltaan. Oli pakko kieltäytyä. Eiväthän kanat välttämättä olisi saaneet niistä yhtikäs mitään… Mutta edelleenkin, turvallisuus ennen kaikkea. Vähän kyllä hävettää äitini lähettelemät keuhkomatofaktaviestit, mutta tuskinpa mukava naapurimme niistä niin kovin loukkaantui. Olemmehan sen jälkeen saaneet häneltä ainakin säkkituolin ja lampun sekä rutkasti vaatteita – nehän ovatkin suurimpia hyvän naapurisuhteen merkkejä, eikös?

 

Lupiini

Komealupiini on toki kaunis, mutta haitallinen Suomeen levinnyt vieraslaji.  Olen pahoillani, jos nyt murskaan jonkun maailman, joka on kuvitellut kanojen olevan avainratkaisu tähän vieraslajikriisiin, niin ei, kanoille ei kannata syöttää lupiinia ylen määrin. Lupiini sisältää alkaloideja, jonka vuoksi se on myrkyllistä – joo, ihmisille myös, totta kai. Alkaloidit aiheuttavat muuan muassa kasvun heikkenemistä ja häiritsevät myös ruoansulatuksen sekä immuunijärjestelmän toimintaa. Lupiinia näytetään kuitenkin käytettävän joissakin kanojen rehuissa… No, en tiedä, kuinka hyväksi nämä rehut kanoille ovat, mutta jos pihallasi kasvaa lupiineita, niin olisin jokseenkin tarkkana siitä, etteivät kanat pääse niitä tavattomasti mässäilemään.

Meidänkin pihallamme kasvoi aikanaan lupiineita, ja kanat niitä välillä saattoivat syödä, vaikka vahdimme heitä jatkuvasti. Kyttäilyssä meni kuitenkin sen verran hermo, että isäni päätti kitkeä lupiinit pihaltamme juurineen päivineen ja toistaa saman tempun joka vuosi. No, sen koommin nämä kasvit eivät ole tuottaneet juurikaan päänvaivaa, ja jotenkin tuntuu vapaammalta kanoja ulkoiluttaessakin.

 

Peruna

Perunan myrkyllisyyttä ei ehkä heti ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi, mutta siinä totta tosiaan on solaniinia, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita. Oikeastaan solaniinia löytyy eniten perunankuorista sekä vihreästä perunasta, ei niinkään tavallisen perunan syötävästä osasta. Tästä huolimatta hyvin monet tarjoavat kannoilleen perunaa, sillä sen solaniinipitoisuus on sen verran alhainen, että kyllä kana sitä jonkin verran kestää. Myös perunoiden keittäminen vähentää solaniinipitoisuutta, ja monissa kanaloissa menetelläänkin näin. Tämä alkaa kuitenkin taas haiskahtaa jo pikkuisen riskialttiilta, joten eiköhän ihan hyvä nyrkkisääntö olisi, ettei kanoille perunoitakaan. Ja jos niitä kanoille antaa, niin ainakin keittää ja paloittelee – paloittelu ihan vain sen vuoksi, etteivät kanat erehdy luulemaan pyöreitä perunoita munikseen ja sitten nokkimaan omia muniaan rikki, sitähän emme toki halua.

 

 

 

Okei, nyt olen kertonut muutaman ruoan haittavaikutuksista ihan rautalangasta vääntäen, mutta löytyyhän kanoille sopimattomia ravinnonlähteitä toki paljon lisääkin (kuten ne Susun syömät niitit, mutta se on toinen tarina se). Joka tapauksessa, tähän loppuun listaus vielä muista appeista, joita voisi kananruokinnassa yrittää vältellä.

• pinaatti

• raa’at pavut

• omenan ja yleensäkin hedelmien siemenet

• sipuli

• broilerituotteet

• munakoiso

• liian suolaiset/rasvaiset/sokeriset ruoat

• sitrushedelmät (tarjottava vain pieniä määriä)

• banaani

 

16 kommenttia

  1. Tosi hyvä! 😊👍🏻
    Kiva tietää, mitä kaikkea kanat eivät voi syödä, vaikka en kanoja omistakaan.😃 Peruna ja kotilot olivat melkoisia yllätyksiä, enkä raparperistakaan tiennyt. Lupiini taas on ihmisillekin myrkyllinen, joten se ei ollut yllätys sinänsä.

    Vastaa

    1. Kiitoos 💙 Joo, ei noita ehkä moni tiedä, mutta nythän sitä on viisaampi :))

      Vastaa

  2. Sä et pidä avokadosta? Törkeää. Mä laitan sitä aina leivän päälle ja sitten vähän suolaa ja pippuria ja nam. Mä en tiennyt, että se on eläimille myrkyllistä, mutta ainakin nyt tiedän 😀 Ja raparperista mä jotenkin tiesin jossain mun muistojen perukoilla – se ei vaan tuntunut yhtään uudelta tiedolta. Niin, ja mä en pidä ollenkaan näistä lehtokotilokeräilijöistä (enkä myöskään käärmeenmurhaajista) ja pahimassa tapauksessa keittämisestä, koska ne voisi ihan hyvin viedä metsään. Ja ne voisivat elää ja osa jäädä lintujen luontaisiksi saaliiksi. Perunastakin mä olin kuullut, en ehkä kanojen kohdalla mutta muuten. Ylipäätään ihan hyvä postaus, ei parhaimpia, mutta hyvä 💙

    Vastaa

    1. Ööö. Anteeks Anska, mutta nyt mä kyseenalaistan. Avokadoa, suolaa ja PIPPURIA!? Okei………….. Ei mikään tavallisin kombo, mutta okei. Joo, samaa mieltä – eläimiähän on oikein tappaa vain sen takia, että ne haittaa ihmisten puutarhoja tai jotain. Hienoa, että tiesit joitain ja kiitos heihei 💙

      Vastaa

      1. SIIS ETKÖ SÄ MUKA ENNEN OLE KUULLUT AVOKADOSTA, SUOLASTA JA PIPPURISTA JA PÄÄLLE PÄÄTTEKSI ET EDES PIDÄ SIITÄ!? VOI HYVÄ JUMALA.

        Kaiken kaikkiaan ihana postaus, ja itse asiassa kaikki, paitsi lupiini olivat itselle aivan uutta tietoa; kiinnostava ja käytännöllinen siis!
        P.S. Mä olen pahoillani teidän kanojen puolesta, ettei ne ikinä saa tietää, kuinka hyvää avokado on <33

        Vastaa

        1. No anteeks, mutta en kyllä. Onko se muka oikeest joku juttu!!?? Joo ei kiitos. En ees tykkää avokadosta, saati suolasta tai pippurista sen kanssa.

          No joka tapauksessa, kiitos, jos postaus oli sun mielestä onnistunu 💜

          Vastaa

          1. Helmi samaa mieltä, mitä toi selittää 😩😩 Avokado suola + pippuri best 🙂

  3. Mä olen myöhässä kommentoimassa ja myös aika väsynyt, joten saat aika lyhyen kommentin. Aidosti mielenkiintoinen ja ihana postaus ❤️ Totuttua sun tasoa!

    Vastaa

  4. Mikä tää noniin-laitetaanpas-avokadoa-suolaa-ja-pippuria-leivälle-juttu on, sallikaa mun tuppautua tähän keskusteluun ja kyseenalaistaa: MITÄ IHMETTÄ? 😂

    Okeiokei, postaus… joo, tykkäsin! Ei kai tästä muuta sanottavaa oo, mutta tykkäsin. Mä ihan yleisesti ottaen tykkään, kun sun postaukset on näin pitkiä, koska näitä on oikeasti kiinnostavaa lukea. Ja tää oli paitsi hyödyllinen myös hauska, kun sä olit lisännyt jokaiseen aina jonkun tarinan tai sattuman! 😁🐓

    Vastaa

  5. ”Mitä ihmettä” on varmaan paras mahdollinen kysymys tässä kohtaa 😂 En mäkään tiedä. Noo kuitenki, kiva jos ei ollu tylsä lukea 💚

    Vastaa

  6. Broilerituotteet. Yritätkö sä sanoa että ihmiset joskus syöttää broilereille broilerituotteita. Mitä.
    Mut siis hyvä postaus, ja eiköhän se teidän naapuri vielä teistä tykkää. Ainakaan se ei oo yrittänyt tappaa teidän kanoja, kuten mun kaverin naapuri…

    Vastaa

  7. Öö no eihän sitä koskaan voi tietää… Ja mistäköhän naapurista mä tässä postauksessa puhuin…

    Vastaa

  8. Vau..
    Iso kiitos tästä tyhjentävästä ja informatiivisesta listauksesta.

    Listalle voi lisätä myös banaanin..
    Viinirypäleissäkin on kyllä melkoisesti sokeria🤔

    Eivät edes koskeneet banaaniin kun tarjosin.. onneksi.😅

    Taitaa itselläkin jäädä avokaadojen syönti vähemmälle.

    Vastaa

    1. Ihanaa, jos tästä oli apua! Kiitos huomiosta, lisään tuohon banaanin. Joo, mutta ei se hedelmäsokeri varmaan vähän tarjoiltuna paljoa haittaa 🤷‍♀️

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *