Voiko kanoja kouluttaa?

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen: kyllä voi. Monille tällainen ajatus saattaa olla aivan vieras, tai he saattavat ajatella, että eiväthän kanat kuitenkaan mitään opi – mistä se vanha sanonta tyhmä kuin kanakin kumpuaa? Sen voin sanoa, että siitä minulla ei ole hajuakaan, sillä kuten älykkyystesteistä huomasitte, kanat ovat hyvin fiksuja otuksia ja saattavat oppia temppuja jopa vähemmillä toistoilla kuin useimmat koirarodut. Ero kanan ja koiran kouluttamisessa kuitenkin piilee siinä, että kana ei ole yhtä miellyttämishaluinen, vaikka tykkääkin koulutuksesta – etenkin, jos tarjolla on herkkuja.

Jos kanaa haluaa kouluttaa, kannattaa opettaa ensiksi joitain nokkimiseen liittyviä temppuja. Niissä kanat ovat luonnostaan hakoja, mutta voivathan ne oppia esimerkiksi hyppelemään esteitäkin. Eivät kuitenkaan kaikki, sillä kanojen älykkyydessä on hyvin paljon niin yksilöllisiä kuin rotukohtaisiakin eroja. Esimerkiksi meidän kanoistamme Minttu on kaikkein teräväpäisin ja oppii uudet temput nopeiten, mutta eivät maatiaisetkaan nyt läpensä tyhmiä ole.

Sentään kaikki meidän kanoistamme ovat oppineet jonkinlaisia temppuja. No mutta, haluaisitte varmaan kuulla, mitä. Selkis, täältä pesee.

 

Nokkaisu

Nokkaisu on aika simppeli temppu, jonka ainakin kaikki meidän kanamme ovat hoksanneet käden käänteessä. Oikeastaan uskallan jopa väittää, että tämä on temppu, josta kanan koulutus kannattaa aloittaa. Sen idea on yksinkertainen: kana nokkaisee palloa (tietysti nokkaistava asia voi olla mikä tahansa muukin), ja sen jälkeen palkinnoksi annetaan jotain herkkua.

Nokkaisun kohdetta kannattaa taputtaa ensiksi sormella, mikä kiinnittää kanan huomion – ja kun kanan huomio on kiinnittynyt nokkaistavaan asiaan, kana todennäköisesti vain testaa sitä nokallaan ihan mielenkiinnosta. Heti, kun kana on edes pikkaisen koskettanut asiaa nokallaan, täytyy antaa palkkio. Näin kanan aivoissa palat saattavat loksahtaa paikoilleen, ja se saattaa alkaa yhdistämään palkkion nokkaisuun. Tietysti tähän tarvitaan muutamia toistoja ennen kuin kana ymmärtää asian laidan, mutta ainakin meidän kanamme äkkäsivät sen tuossa tuokiossa.

 

Peli

Okei, en usko, että tämä on mikään kanojen koulutuksessa yleisesti käytetty juttu. No hyvä on, se EI ole. Tämä peli on itse asiassa tarkoitettu virikkeeksi koiralle – en tosin ole varma, miten se toimii koirien kohdalla, kun itselläni on kokemusta ainoastaan siivekkäistä ystävistä. Joka tapauksessa naapurillamme on valkoinen villakoira, jolle hän alun perin pelin ostikin. No, koirapa ei sen kummempaa kiinnostusta peliin osoittanut, joten naapurimme päätti lahjoittaa sen meille, jos kanat sattuisivatkin pitämään siitä. Tartuimme tietysti tuumasta toimeen.

Ja mitä me pelillä sitten keksimme? Sen idea toimii niin, että valkoisella alustalla törröttävien vihreiden kupujen alle piilotetaan siemeniä, niin että kana huomaa herkut. Sitten kuvut suljetaan kiinni, ja kana yrittää pähkäillä, miten pääsisi siemeniin käsiksi. Oikeastaan meillä vain Minttu on keksinyt sen – Sitrus pelkää tätä peliä, ja Susu nyt ei muuten vain oikein tajua sitä. Minttu saa herkut nokkiinsa nokkaisemalla voimakkaasti vihreän kuvun alareunasta niin, että se aukeaa puolittain ja siemenet tulevat esiin. Kun kupu on puolittain auki (kuten kuvassa), Mintun tarvitsee työntää vain päänsä sisään, ja siemenet ovat hänen.

 

Agility

Agilityn vuoro. Se on yksi hauskimmista kanojen kanssa puuhailtavista asioista, ja luulisi kuulostavan myös helpolta, että kana vain hyppää muutaman esteen yli. Asian laita ei kuitenkaan ole aivan näin: kanojen kouluttaminen hyppimään esteitä on melko haastavaa. Meilläkään Susulla tai Sitruksella ei oikein ole homma hanskassa, mutta Minttu taitaa hyppimisen salat – vaikka Mintunkin kouluttaminen totta kai vei aikansa.

Ongelman ydin piilee ehkä siinä, ettei hyppiminen ole kanoille mitenkään kovin luontainen liikkumistapa. Kun herkun (meidän tapauksessamme jauhomadon) heittää esteen toiselle puolelle, kana astuu vaistomaisesti esteen yli tai sen päälle – tai saattaa jopa kiertää koko höskän. Hyppääminen ei ehkä tule kanoille luonnostaan, mutta kun herkun heittää toiselle puolelle voimakkaalla ja nopealla kädenliikkeellä, se saattaa innostaa kanan hypähtämään esteen yli. Ja kun kanan palkitsee runsaasti ainoastaan hyppäämisestä eikä astumisesta, se alkaa pikku hiljaa hoksata jutun jujun.

 

Keinulauta

Keinulauta taitaa kuulua myös agilityyn, mutta whatever. Tiedättekin varmaan keinulaudan idean: kana kävelee laudan toisesta päästä toiseen. Temppu ei kuitenkaan toimi vain siten, että toiseen päähän ripottelee herkkuja, sillä silloin kana todennäköisesti hyppää keinulaudan päältä pois ja käyttää kiertoreittiä. Herkkua täytyy sitä vastoin pitää kanan nokan ulottuvilla ja ikään kuin johdattaa tätä toiseen päähän. Puoliväliin asti kaikki sujuukin leikiten, mutta lopussa kana saattaa säikähtää keinulaudan nopeaa keikahdusta ja hypätä pelästyksissään sen päältä pois. Siksi ensimmäisillä kerroilla olisikin tärkeää hieman pehmentää alastuloa.

 

Kädellelento

Nyt seuraa yllättävä fakta: emme ole keksineet tätä temppua laisinkaan itse. Vaan kanat ovat keksineet sen. Kun olemme pidelleet jauhomatorasiaa ylhäällä käsissämme (ja tietysti tyhminä ajatelleet, etteivät kanat pääsisi jauhomatoihin käsiksi), kanat ovat vain lehahtaneet kädellemme ja ruvenneet mussuttamaan jauhomatoja kuin se olisi maailman luonnollisin asia. Siitä olemmekin joutuin tajunneet, että oikeastaan on aika siistin näköistä, että kanamme lentelevät käsillemme. Niinpä aina, kun haluamme kanan lentävän kädellemme, otamme vain jauhomatorasian toiseen käteen ja suoristamme toisen käden – ja silmänräpäyksessä kana istuu jo tyytyväisenä suoristetulla kädellä. Helppoa, eikö?

Tämä temppu on oikeastaan Susun spesiaali. Hän harjoittaa sitä jatkuvasti ja pystyy lentämään ylös kädelle silloinkin, kun sitä pidetään aika korkealla. Olemmepahan testanneet sitäkin, että Susu lentää toiselta kädeltä toiselle – onnistuu! Toki Minttu ja Sitruskin suoriutuvat toisinaan kädellelennosta, mutta he eivät ole niin varmoja sen suhteen ja lentävät kädelle paljon matalammalta. Itse asiassa kuvittelin aika pitkään, että koko temppu olisi juuri Susun spesifi juttu, kunnes näin Instagramissa jonkun kanan menettelevän samalla lailla. Mutta kai voin silti sanoa, että meidän kanamme ovat keksineet tämän tempun itse (en jotenkin usko, että heillä on Instagramia).

 

 

No niin, kommentoi vain alas, mitä mieltä olit postauksesta ja mikä tempuista kuulosti kivoimmalta!

26 kommenttia

  1. Siitä koira-asiasta, eikö niiden kuulu tassulla nostaa se? Ja lopussa repesin. Kana-instagram!!!!! XD
    No mutta, tuo vika oli aika hauska, mutta tykkäsin myös pelistä. Ja muuten, kenen tuo käsi on? Sun? Hmm… ja kuvat olivat toki mainioita. Well done!

    Vastaa

    1. Mä en oikeastaan tiedä, mutta varmaan olet oikeassa 🤷🏼‍♀️ Ja munhan käsi se siinä 🙈 Mutta kiva, jos pidit!

      Vastaa

    2. Meidän kanamme osaa hypätä esteitä oon ite opettanu🥰

      Vastaa

  2. Mahtavaa! Nuo temput näyttää sinänsä vaikeilta, vaikka tuo eka kyllä tuntu olevan liian helppo 😀 Ja mä aloin nauraa tuossa Instagramkohdassa, koska se oli vaan mum väsyneille aivoille niin hyvä xd
    Mukavimmalle/kivoimmalle kuulostaa tuo käsille hyppely ja peli 😀 Ja no oikeastaan agility, vaikka mä en itse pidäkään minkään eläimen agilityharjoituksista 😀
    Ps. Keksi?

    Vastaa

    1. Se nokkaisu on oikeasti aika helppo. Joo, noi on kaikki kivoja. Mä tykkään ehkä itse eniten siitä kädellelennosta ja agilitystä:D Ja Erica taisi kyllä itse asiassa olla eka, joten… Sorry, ei keksiä tällä kertaa ☹️

      Vastaa

  3. Uskomatonta!🤩 Tykkäsin tosi paljon niinkun aina😅👍🏻 Agility ja käsivarrelle hyppely kuulosti parhaimille😍🤩 Oon niin väsyny vielä että en keksi muuta tähän kommenttikenttään😅😂 Mut hyvä postaus👌🏻

    Vastaa

    1. Kiitti ihan valtavasti! 💚 Tosi kiva kuulla, että sä tykkäsit ☘️

      Vastaa

  4. Ja YKSI PARHAIMMISTA postauksista täällä! 😀 Mielenkiintoinen, ja hauska kuulla näistä kanojen… Tempuista? : D Ja siis mitä? Kanojen agility? Hauska idea, tosiaankin 😂 Kiinnostavimpia olivat ehkä just agility, keinulauta ja kädellelento, koska ne tulivat täysin yllätyksenä – en niin kuin ennen ole tullut ajatelleeksi että… Kanat harrastavat myös agilitya ja hyppivät käsille! 😀 Mitään muuta kun en keksi, joten sanotaan nyt vielä kerran – yksi, kaksi, kolme, IHAN MAHTAVAAAAA!

    Vastaa

    1. KIITOOS, oikeesti, ihanaa, jos pidit näin paljon 🌸 Ja vähän sen takia ehkä teinkin tämän, sillä kovin moni ei varmaankaan ole tullut ajatelleeksi, että kanojen kanssa voisi tehdä temppuja tai mitään.

      Vastaa

  5. Ihana postaus! Kun aloin lukemaan tätä mun äiti sanoi että kanoja ei voi kouluttaa, mutta kun luimme tämän postauksen niin selvisi että niitä voi helposti kouluttaa😁! Kiitos sinun fiksuli🦋! Tämä oli yksi suosikki postauksistasi! Hei, muutes: Haluaisiko mahdollisesti linkinvaihtoon?

    Vastaa

    1. Kiitos paljon! 🤎 Mahtavaa, jos mä sain vakuutettua sun äidinkin kanojen kouluttamisesta, hahah. Sun blogi on vielä aika uusi, joten mä en ota sitä linkinvaihtoon ainakaan vielä. Toivottavasti ymmärrät! <3

      Vastaa

  6. Sun tavallista laatua, kuten aina! Teidän kanat kuulostaa mielenkiintoisilta, mä haluan tulla tapaamaan niitä ja kysymään, keksitkö sä kaiken päästäsi… Mutta mahtava postaus!

    Ps. Miksi mä aloin nauraa sille Instagram-jutulle?

    Vastaa

  7. Kiitos! Mä toivon vaan, että se tavallinen laatu on hyvää… Mutta kuule, nyt tehdään niin, että sä otat huomiseksi junan tänne (olkoonkin, että on koulupäivä) ja saat tulla todistamaan, etten mä ole keksinyt kaikkea päästäni. Ihan totta, mun mielikuvitus tuskin edes riittäisi sellaiseen. Tai no joo… Ja et ollut suinkaan ainoa, joka repesi – näköjään Oonaa ja Ericaakin nauratti se kohta:D

    Vastaa

  8. Hyvä postaus, taas kerran! Minun mielestäni on tosi hienoa, että kanatkin voivat osata samoja juttuja kuin koiratkin. Ja varsinkin tuo peli. Hyvä Minttu! 🐔❤️

    Vastaa

    1. Kiitos, Perho! 💛🐓 Ja jep, Minttu on kyllä tosi nokkela sen pelin kanssa!

      Vastaa

  9. Ps. Kanat tulkaa seuraamaan mua Instagramissa, kun saan sen. 😏

    Vastaa

    1. Kanat tulevat seuraamaan heti, kun vain itsekin saavat sen 🐓

      Vastaa

  10. Ihan… kanaisen mahtava postaus!! Kolmikko kuulostaa niin ihanalle, mutta Minde on mun suosikki kyllä, aplodit sille noista tempuista😂👏🏻 Jos sä saatkin tietää, et kanoilla on instagram, kerro heti xd

    Vastaa

    1. Hahah, kiitti, Taco! 💙 Mä yritän nyt tarkkailla kanojen puuhia entistä kiivaammin ja selvittää, josko niillä olisikin Instagram.

      Vastaa

  11. Vau, ihana postaus! 💙 Ja mä olen edelleen surullinen siitä, että Minttu on fiksuin ja osaa tehdä suunnilleen nämä kaikki 🙄 No, ainakin Susu on kaunein, haha 😂❤️ Itse postauksesta, taas tosi ihanasti ja selkeästi selitetty kaikki asiat ja tästäkin oppi paljon uutta. Kuvat ovat aina tosi hyvä lisä, joten niistäkin plussaa! En nyt oikein osaa sanoa muuta kuin VAU 🙂

    Vastaa

  12. Kiitoos, Anni *puree huulta ja päättää olla kirjoittamatta Anska* 💙 Mä olen pahoillani, että sun suosikkikana ei ole ihan fiksuin meidän kanoista… Mutta hei, ainakin Susu taitaa kädellelennon moitteettomasti!

    Vastaa

  13. Mukava lukea, että kanat ovat teillä osallistuvia lemmikkejä, joiden kanssa puuhastellaankin yhdessä. Kanojahan on käytetty jo pitkään apuna eläinkouluttajien opetuksessa, kanat ovat nopeita oppimaan. Naksutinkoulutuksen avulla niillekin pystyy opettamaan oikeastaan mitä vain temppuja. Tässä yksi juttu aiheesta Suomesta http://yle.fi/uutiset/3-7387683 ja google löytää lisää. 🙂

    Vastaa

    1. Joo, kanat ovat todella älykkäitä ja oppivat kyllä nopeasti. Kiitos muuten tuosta lehtijutusta, olenkin joskus kuullut noista kanakursseista, ja oli mukava lukea lisää!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *