Kanojen ruokinta

Moi ihmiset! Ajattelin, että kun pitkään aikaan ei ole tullut mitään tietopostausta, niin nyt voisi olla vihdoin sen aika. *raikuvaa suosionosoitusta* Joo, elikkäs postaus kertoo kanojen ruokinnasta sekä ruokavaliosta. Mutta en nyt pidättele teidän innosta kihiseviä silmiänne pitempään näissä alkuhöpöttelyissä, vaan päästän teidät lukemaan postauksen ja ottamaan kanojen ruokinnasta itse selvää:)

 

Kanojen ruokinta

Ai jaa, pitikö siitä oikein erikseen tehdä postauskin? Sehän on lasten leikkiä, vähän jyviä vain kippoon ja se siitä. Saattaa olla hyvin yleinenkin käsitys kanojen ruokinnasta, mutta luotan siihen, että olette sen verran sivistyneitä tämän blogin myötä, että tyrmäsitte tuon väitteen jo sitä lukiessanne. Toisin sanoen kanojen ruokinta saattaa olla vähän perehtymistä vaativampaa kuin miltä se ulkopuolisen korviin kuulostaa – mutta ei se nyt kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole.

Yksinkertainen perussääntö kanojen ruokkimiseen on se, että syömistä on oltava tarjolla AINA, sillä muuten kanoille saattaa tulla kiistaa ruuasta. Kanoille on tietynlaisia ruokinta-automaatteja, jotka asetetaan sellaiselle korkeudelle, että kana ei yllä tekemään tarpeitaan ruokaansa, mutta voi kuitenkin nokiskella niistä sapuskaansa ilman erityistä pään kohottelua. Näihin automaatteihin sitten kaadetaan kanojen iäisyyksiin asti tarjolla olevaa perusruokaa: rehua. Oli se sitten luomurehua (kuten meillä) tai vain puolitiivisterehua, se on kanojen pääasiallista ravintoa, jota automaatteihin lisätään joka päivä ja joka ei saisi loppua.

Toisaalta luonnossa kanat ovat tottuneet siihen, ettei ruoka ole saatavilla ihan nokan ulottuvilla. Viidakkokanoille ei ollut tarjolla viidakon siimekseen kuljetettuja jyväkippoja – ei, vaan ne joutuivat itse etsimään ruokansa maan uumenista. Tietysti kuopimalla, sillä sehän niiden tärkein ruuanhankintakeino on. Siksi kanojen näkee vielä nykyäänkin kuopsuttelevan maata hulluna, kun ne vain pääsevät paikkaan, jossa on siihen mahdollisuus -kuopiminen vain on kanojen vääjäämätön tehtävä, elintarve. Kana, joka ei kuovi on vähän niin kuin leijona, joka ei saalista, jos siinä on järkeä.

Sen vuoksi kanalassa tulisi olla haketta tai multaa, jonka avulla kana voi toteuttaa luontaista kuovintatarvettaan. Sen sekaan voi sitten ripotella vaikka auringonkukansiemeniä, sillä ainahan pieni vaivanpalkka on ihan mukiinmenevä yllätys. Vieläkin parempi tosin olisi, jos kanalan lähellä olisi joku paikka, missä kanat voivat oikeasti kuopia melko luonnollisissa olosuhteissa ja löytääkin jotain nokkaanpantavaa – kuten vaikka meillä se on oja. Ulos kuopimaan pääseminen on vain kanoille kuin seitsemäs taivas ja tietysti täydentää niiden ruokavaliota proteiinipitoisilla hyönteisillä.

Mutta kyllä kanat tarvitsevat rehuautomaatin ja hakkeen kuopimisen lisäksi muutakin ruokaa – kovin yksipuolinen ruokavalio voi nimittäin altistaa joillekin sairauksille. Erityisen tärkeää on tuoreruoka. Kesällä se ei ole ongelma eikä mikään, jos kanat vain pääsevät jonnekin viheralueelle laiduntamaan: kyllä niillä on vielä sen verran luontaisia vaistoja jäljellä, että ne osaavat panna siellä nokkaansa jotain vihreääkin.

Mutta talvella kanat eivät hanki viherruokaa omasta takaa, vaan niille täytyy tarjota jotain. Kurkku, tomaatti, meloni, viinirypäleet… Melkeinpä minkä vain hedelmän tai vihanneksen tähteet ovat kanoille herkkua, eli uskon, että sinunkin keittiöstäsi löytyy jotain, jota kanat suorastaan himoitsevat. Tosin huomattakoon, että kanoilla on kaikilla erilainen maku – toinen rakastaa tomaattia, mutta toinen ei suostu koskemaankaan siihen.

Elikkäs siis rehu, kuovittavat proteiinipitoiset öttimönkiäiset sekä tuoreruoka riittää kanoille vallan mainiosti? Jep, mutta tietenkään meidän tapauksessamme ei ole riittänyt. Annamme kanoille rehun ja tuoreruuan lisäksi etenkin talvisin jonkin päivittäisen lämpimän aterian – joskus se on puuroa, joskus nuudelia, kun taas toisella kertaa riisiä. Ja kyllä, kanamme ovat hulluina aivan kaikkiin näihin, ja vaihteleva ruoka toimii talven yksitoikkoisessa elämässä myös eräänlaisena virikkeenä. Ei varmaan tullut yllätyksenä, että tämän lisäksi syötämme kanojamme jauhomadoilla ja olemmepahan kokeilleet leipoakin heille.

Vaikka kanat tuntuvat syövän melkeinpä mitä vain, on kuitenkin joitain tiettyjä ruoka-aineita, joiden antaminen kanoille on kielletty. Niihin lukeutuvat esimerkiksi avokado, perunankuori, sipuli ja – tämän sain itsekin tietää vasta vähän aikaa sitten – munakoiso. Kiellettyjä ruokia ei ole kovinkaan paljon, joten niiden ulkoa opettelun ei luulisi olevan homma eikä mikään. Ja jos ei ole varma, voiko jotain ruokaa syöttää kanalle, luultavasti jostain netin syövereistä löytyy vastaus siihenkin. Mutta ei tarvitse alkaa huolehtimaan syöttä suotta – eivät kielletytkään ruuat nyt tapa kanaa, mutta saattavat olla haitallisia etenkin pidemmän päälle.

Luulen, että olen nyt sanonut sanottavani kanojen ruuista, mutta ruokinnassa olisi hyvä muistaa vielä pari muutakin juttua. Ensinnäkin, aivan kuten rehuakin, vettä tulisi olla tarjolla jatkuvasti, ja se pitäisi vaihtaa päivittäin puhtaaseen. Myös kalkki ja sora tulisi huomioida kanojen ruokinnassa. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta soraa kanat tarvitsevat ruokansa pilkkomiseen kivispiiraassa, kun taas ilman kalkkia kanat munisivat haperia munia. Kalkkia voi antaa kanoille vaikkapa rehun yhteydessä, ja pienen sorakasan ei luulisi olevan ongelma eikä mikään kanalan nurkassa.

No, eiköhän näillä eväillä nyt joten kuten pärjätä.

20 kommenttia

  1. Mahtavaa! Oja on mainittu😂👍🏻 Tätä oli tosi kiinnostava lukea, vaikka jonkun mielestä aihe saattaisikin olla tylsä. Asiat oli helposti esillä, eikä mieleni tehnyt hypätä minkään asian yli👌🏻 Kuka muuten on teidän kanoista ”ahmatein” vai syövätkö kaikki saman verran? (Tiedän kyllä että erikokoiset kanat syövät eri verran😅) Kaverini kanat syövät makarooneja, syökö teidän?🤔

    Itse usein googlailen mikä ruoka sopii kaneille jos on jäänyt jotain yli ruualta. Olen löytänyt yhden hyvän listan mistä tietoa löytyy 😅

    Meidän ankat tarvitsevat myös soraa🦆 ja vähän isompia kiviäkin. Kuvitella jos ihmisetkin söisivät niitä😂

    Mutta hyvä postaus, jälleen kerran👍🏻👍🏻👍🏻

    Vastaa

    1. Onko tuo kuva muuten sinun ottama? Jos on niin upeaa työtä👏🏻

      Vastaa

    2. Kiitos, ihanaa, jos tätä oli kiinnostavaa lukea 💙 Minttu syö ehkä eniten, sillä on isoin ja parven johtaja, niin hän saa aina parhaat palan muidenkin nokkien edestä. Makaroneja ei olla kyllä testattu, mutta ollaan annettu kanoille pastaa (kai se ajaa samaa asiaa?), ja se kyllä katoaa nopeasti kanojen nokkiin 🐓

      Joo, luulen, että ehkä aika monetkin linnut tarvitsevat soraa ruuan pilkkomiseen, kun eihän niillä ole hampaita. Mutta joo, onneksi me ei tarvita – tai siis, olisihan se nyt vähän epämukavaa syödä SORAA? Mutta ehkä siihen silloin olisi totuttu 😅

      Mutta kiitos vielä kerran 💙✨

      Vastaa

  2. V-A-U! Mä taidan olla aika tyhmä, sillä kaikki tässä postauksessa oli mulle uutta tietoa😅. Ja ei se todellakaan mene niin että: ”vähän jyviä kulhoon ja se on siinä”. Ihana postaus jälleen:3!

    Vastaa

    1. Kiitti, Kisuli! 💛✨ Hyvä vaan, jos tuli uutena:D

      Vastaa

  3. Erittäin lyhyt turha kommentti (kommentoin pidemmin kun olen lukenut postauksen:))
    Siis kun mä äsken luin ton ekan kappaleen, mua alkoi pelottamaan, että ne kanat järjestää jonkun näykkimis-shown ja niitä pitää aina väistellä 😀 (Okei ehkä ne tekeekin niin :D)

    Vastaa

    1. Okei, kuulostaa mielenkiintoiselta. Mutta mä en tiedä, mihin toi oikein liittyy 😂

      Vastaa

  4. Ihan ensimmäiseksi mä haluan sanoa, että älä käytä sanaa öttimönkiäinen. Tai käytä vain, mutta älä käytä sanaparia PROTEIINIPITOINEN ÖTTIMÖNKIÄINEN 😂 Oikeesti pliis, Fikkerssinen!
    Mutta joo. Mä tykkäsin tästä postauksesta aika paljon:) Sä kerroit asioista mielenkiintoisesti ja asiallisesti (mä ihmettelen suuresti, miten sä pystyt kertomaan oikeasti NÄIN asiallisesti) 💛

    Vastaa

    1. Älä dissaa, se on hyvä sanapari 😂 Mä osaan kirjottaa yllättävän asiallisesti, mut ehkä se sama ei vaan näy mun kanssa jutellessa… Mut mä olen pohjimmiltani asiallinen ihminen tai siis joo. Okei, sun kommentit on liian naurattavia 😂

      Vastaa

  5. Öh… Mitäköhän sanois… Mä tiesin nää kaikki jo ennestään, vaikka oon ehkä kerran elemässäni koskenut kanaan 😀 Ja tuo ruokinta on niin helpon oloinen. Samanlainen kuin hiirillä, tai kaneilla. (Miinus tietenkin lämmin ruoka, mut kyl sitäki voi antaa nille joten… :D) Tästä postauksesta oli sinänsä hyötyä ja sinänsä ei, koska mä osaan nykyisin ainoastaan vähän paremmin hoitaa kanaa. Leijona, joka ei saalista on vähän laimea kuvaus mun mielestä ┐( ∵ )┌ Mutta se sopii siihen kohtaan hyvin 😀

    Vastaa

    1. Oukhei, kiitos, Oona! 🧡 Joo, onhan se aika samanlaista kuin vaikka kaneilla, mutta joitakin eroavaisuuksia kyllä löytyy. Hahah, mä en keksinyt siihen mitään muuta, enkä jaksanut alkaa miettiä 😂

      Vastaa

  6. Aivan mahtava postaus!! Mulla tuli tästä mieleen, että oon siellä yhellä maatilalla missä on kanoja, pilkkonu pullamössöä niille, ja ne rakastaa sitä:D Tota sora- ja kalkkijuttua en ois mistään arvannu.. 😂

    Vastaa

    1. Kiitos! 💙 Ja kiva, että myös jotain asiaa tuli uutena. Me ei olla kyllä testattu pullamössöä, mut kuulostaa hyvältä:D

      Vastaa

  7. Mä en kerta kaikkiaan jaksa enää rasittaa mun aivojani kunnollisen kommentin kirjoittamiseen, koska oon kirjoittanut nyt kommentteja kaikkialle yli puoli tuntia… (Ja siitä ainakin vartti meni Tarina-Akatemiassa, ja pelkään, että se kommentti katosi.) Joten täytetään tila tällä höpötyksellä!

    Okei, okei. Hyvä postaus, mielenkiintoista tietää kanojen ruokinnasta! Ja mä olen sun puolella, ”proteiinipitoisia öttimönkiäisiä” on erittäin hyvä ilmaus.

    Vastaa

    1. Ei öttö-, vaan ÖTTImönkiäinen, Kurppa:D

      Vastaa

  8. Missä muodossa ja määrissä kalkkia pitää antaa? Eivät varmaan nuole kalkkia kivestä? 🙂

    Vastaa

  9. Ollaan itse asiassa testattu kalkkikiveä – eivät liiemmin tajunneet ideaa. Hyväksi vaihtoehdoksi on osoittautunut kalkkijauhe, jota saa mm. eläinkaupoista ja maatalousliikkeistä, laitetaan päivittäin rehun sekaan. Tokihan myös esimerkiksi kalkkipitoisia kananmunan kuoria voi murskata itse.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *