Kanojen aistit

Heips! Tämän päivän postaus onkin taas tietopainoitteinen, (toivottavasti ette ole jo ihan kyllästyneet näihin) ja se kertoo otsikkonsa mukaisesti kanojen aisteista. Postauksessa esitellään siis kanojen kuusi eri aistia, jotka ovat muuten samat kuin ihmisellä, mutta kirsikkana kakun päälle kanat omaavat vielä magneettiaistin! Tervetuloa lukemaan, jos kiinnostaa!

 

Näköaisti

Kanoilla ja yleisesti ottaen linnuilla on erittäin tarkka näköaisti, jopa parempi kuin ihmisellä. Kanoilla on tetrakromaattinen näkö, eli ne näkevät kaikkien ihmisen näkeminen sävyjen lisäksi ultravioletin. Kanat näkevät maailman aivan eri tavalla kuin me juurikin ultravioletin takia; esimerkiksi ruskean kanat näkevät punertavampana ja UV-sävyt (joita ihminen ei siis näe) liilahtavina.

Kanoilla on myös paljon laajempi näkökenttä kuin ihmisellä. Kanat näkevät sivuille ja niiden näkökenttä on noin 300˚, kun taas ihmisellä se on 180˚. Kanat näkevät myös tarkemmin kauas ja lähelle kuin ihminen, mutta ihmisellä on parempi hämäränäkö. Kokonaisuudessaan kanat omaavat kuitenkin paremman näköaistin kuin ihminen, joten niitä ei kannata väittää sokeiksi.

 

Makuaisti

Kanojen makuaistia on pidetty todella huonona. On sanottu, että kanat pystyvät maistamaan vain perusmaut, eli happaman, umamin, makean suolaisen ja karvaan. Monet luulevat vieläkin, että kanoille ruoan makua tärkeämpää on sen lämpötila, jonka pitäisi olla ympäristöä lämpimämpi.

Heti ensialkuun julistan tämän väitteen kuitenkin kumotuksi. Kanoja on sittemmin tutkittu tarkemmin ja on selvinnyt, että kanoilla on itse asiassa paljon luultua parempi makuaisti. Tämän huomaa selvästi myös meidän kanoistamme, sillä heillä jokaisella on aivan erilainen maku, kuten jokaisella ihmiselläkin. Esimerkiksi Susu on hedelmäkana ja Sitrus marjakana.

 

Hajuaisti

Kanojen hajuaisti on tietysti kytköksissä niiden makuaistiin. Kuten makuaistinkin kanssa, kanojen hajuaistia ollaan aikaisemmin vähätelty paljon. Ollaan sanottu, että hajuaistilla ei ole kanoille oikeastaan mitään merkitystä. Tämäkin väite ollaan sittemmin kumottu uusilla tutkimuksilla, joiden mukaan hajuaisti on kanoille erittäin tärkeä ruoanvalinnassa.

 

Magneettiaisti

Nyt päästäänkin kiinnostavaan osuuteen, eli kanojen kuudenteen aistiin! Kanat nimittäin omaavat sellaisenkin – ja se on nimeltään magneettiaisti! Tämä samainen aisti on kaikilla linnuilla, mutta muuttolinnuilla se on vahvin. Magneettiaisti tarkoittaa sitä, että sen omaavat eläimet pystyvät jollain tavoin aistimaan maan magneettikentän ja suunnistamaan sen avulla.

Ei olla oikein varmoja, miten magneettiaisti täsmälleen ottaen toimii, mutta siitä on monia eri teorioita. Eräs niistä kuuluu niin, että magneettiaisti liittyisi jollain tavoin jo aiemmin mainittuun lintujen kykyyn nähdä UV-valoa. Varmoja todisteita tästä ei kuitenkaan ole, sillä sitä ei olla onnistuttu oikein tutkimaan millään keinoin.

 

Tuntoaisti

Kanoilla on periaatteessa samanlainen tuntoaisti kuin nisäkkäilläkin; ne tuntevat esimerkiksi kylmää, kuumaa ja kipua aivan samalla lailla. Kanojen tuntoaistissa aivan erityisen tärkeä osa on kuitenkin nokka. Kanat tutkivat maailmaa nokkansa avulla, aivan kuten pikkulapset suunsa avulla. Tämän vuoksi kanat saattavat joskus nokkaista vaikkapa ihmistä, mutta ne eivät yleensä tee sitä tahallaan, eivätkä hirveän kovakuoraisesti. Kaikki nokittelu vain johtuu kanojen nokan erityisen herkästä tuntoaistista.

 

Kuuloaisti

Eihän kanoilla ole korvia? Jos olet ajatellut näin, olet ollut ihan pikkaisen pihalla aiheesta. Kun katsot kanan kasvoja, ihon vieressä näyttää olevan pienet posket. Ne eivät kuitenkaan ole kanan posket, vaan korvalehdet, joilla kana tietysti kuulee.

Tässä vielä havainnollistava kuva, josta kanan korvan alue on ympyröity.

Mutta haluaisit ehkä kuulla kanan korvien sijainnin ohella myös kanan varsinaisesta kuuloaistista? No, se on suunnilleen yhtä hyvä kuin ihmisellä. Ihmisen ja kanan kuuloaistin välillä on kuitenkin sellainen ero, että kana ei kuule korkeimpia ääniä, mitä ihminen kuulee. Toisaalta ihminen ei myöskään kuule matalimpia ääniä, mitä kana kuulee, eli tasoissa ollaan.

 

 

No, siinä taisikin olla pikakelauksella kanan kaikki aistit. Mitä pidit? Oliko postausta mielestäsi mielenkiintoista lukea? Minusta tätä oli ainakin todella kivaa ja mielenkiintoista kirjoittaa. Kerro vain rohkeasti oma mielipiteesi kommenteissa!

 

 

16 kommenttia

  1. Eka!!! Saanhan keksin, saanhan? XD Kumminin, jälleen tosi mielenkiintoinen postaus! En ole kyllästynyt tietopainoitteisiin postauksiin, vaikka pidänkin ehkä enemmän omaan kanalaasi keskittyvistä postauksista. Musta toi vertailu oli tosi hyvä, jokaisessa kohdassa, koska sen avulla oli helpompi hahmottaa asiaa! :3

    Vastaa

    1. Tiedätkö muuten miksi kirjoitan kirjakielellä? Teen niin aina kun vaikutun tai innostun…Joten älä ihmettele :’D

      Vastaa

      1. Voi kiitos, Taconen! Hyvä, jos et ole jo ihan kyllästynyt!😅 Mutta tässä sun keksi: 🍪

        Vastaa

  2. Ihana postaus, sain paljon uutta tietoa! 💙 Tuo magneettiaisti on todella mielenkiintoinen. Osaat kirjoittaa sellaisella tyylillä, että luotan heti kaikkeen, mitä sanot! Etenkin tuosta kuuloaisti- jutusta hämmästyin. Meidän opettajalla on kuusi kanaa, ja hän kertoi, ettei kanoilla ole ollenkaan korvalehtiä, vain reikä josta kulkee korvakäytävä…? No, kuitenkin, pidän tietopainoitteisista ja teidän kanalasta kertovista teksteistä melkein yhtä paljon. Teidän kanoista kertovat postaukset ovat ehkä hieman parempia! 🙃

    Vastaa

    1. Kiitos ihanasta kommentista!🐓💙 No tuota, sitä oikeastaan kutsutaan korvalapuksi, mutta käytännössä se on sama asia kuin korvalehti. Ei se kuitenkaan pelkkä korvakäytävä ole.😅 Mutta joo, kiva jos pidät näistäkin!

      Vastaa

  3. Miksi mä huomasin tämän vasta nyt. Kuitenkin, oli aivan mahtava postaus niinkuin aina. Ihan kuin Annikin sanoi, luotan aina jokaiseen sanaan mitä täällä kerrot. Tätä todellakin oli mielenkiintoista lukea, vaikka tykkään itekin enemmön niistä postauksista mitkä kertovat teidän kanoista.

    Vastaa

    1. Kiitos paljon, Onki!❤️ Ja seuraava postaus on sitten varmaan taas meidän kanoihin liittyvä:)

      Vastaa

  4. Siis mitä? Tämä oli ihan paras!! Mielenkiintoinen ja opettavainen, ja totta kai osasit jälleen kerran muotoilla tekstin niin, että sitä lukee viihtyen kuin parastakin romaania… Ihana! 💙

    Vastaa

  5. Voi kiitos, Bianca!💙 Onko kukaan muuten ikinä maininnut sulle, että small talkin sijaan oot tosi hyvä muotoilemaan kommentteja?

    Vastaa

  6. Milloin ajattelit taas julkaista jotain täällä? Viime postaus julkaistiin ihan vähän aikaa sitten, ja Anni on jo pummimassa uutta 😅

    Vastaa

    1. Viime postauksesta on 8 päivää eli onhan siitä jo aikaa… Mutta joo, ajattelin julkaista tänään!:D

      Vastaa

  7. Kiva tietää lisää kanoista😃 Tuo magneettiaisti on kyllä todella siistin kuulonen🤩 Aloin ihan pähkäillä, että miltä maailma näyttäis jos näkis sen ultravioletti säteilyn. Vois olla aika pelottavaa ja siistiä😅 Hyvä postaus👍🏻

    Vastaa

  8. Viiru ja Pesonen-kirjassa oli kanalla stetoskooppi korvilla. Tyttärentytär 6v sanoi, ettei kanoilla ole korvia. Täältä löysin kuitenkin tiedon, että on. Kerroin ja näytin tämän tytölle, yhdessä tutkimme tietoa. Kiitos tästä. 😊

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *