Monenlaisia kanaloita

Moikka! Tervetuloa taas uuden postauksen pariin! Ennen kuin mennään kuitenkaan itse postaukseen, niin minun on ihan pakko vähän hehkuttaa! Ja arvatkaas mitä? Tällä blogilla on jo neljä, siis NELJÄ, uutta linkinvaihtolaista! Olen niin innoissani uusimmista linkivaihtolaisistani: Tuuliturkin tarinablogista, Tarina-akatemiasta, Tarinaplaneetasta sekä kaiken kukkuraksi vielä Annin tarinablogista! Näissä blogeissa käyminen on must! Tai, voisitko sittenkin lukea ensiksi tämän postauksen?

Elikkä tässä postauksessa esittelen vähän erilaisia kanaloita. Kanaloita on nimittäin todella monenlaisia; virikehäkkikanalasta harrastekanalaan. Toisissa kanoilla on paljon mukavammat oltavat, toisissa taas suoraan sanoen aika huonot. Toisissa kanat ovat munimista varten, toisissa taas ihan vain lemmikkeinä. Tule tutustumaan tämän postauksen kautta erilaisiin kanaloihin ja siihen, mistä kananmunat oikeastaan tulevat lähikauppoihimme!

Virikehäkkikanala:

Olet varmasti jossain elämäsi vaiheessa nähnyt kuvia virikehäkkikanalasta. Virikehäkkikanala on kanaloista yleisin ja oikeastaan se, jossa kanoilla on huonoimmat oltavat. Virikehäkkikanalassa kanoilla on keskimäärin vain yhden A4-arkin kokoinen tila ja siellä saa olla 13 kanaa per neliö.

Aikaisemmin oli olemassa myös häkkikanaloita. No, nykyään ne ovat lailla kiellettyjä, mutta virikehäkkikanalat ovat yhä sallittuja. Virikehäkkikanalassa kanat ovat häkeissä ja yhdessä häkissä on noin 60 kanaa. Kanoilla ei edes oikeasti ole siellä mitään virikkeitä, vain orsi, munintapesä, jotain kuovittavaa ja päivästä toiseen samaa kuivaa rehua.

Itse en todellakaan kannata virikehäkkikanaloita, sillä niissä kanat eivät pääse toteuttamaan itseään, vaan joutuvat elämään oloissa, joissa eivät oikeasti todellakaan viihdy. Kana tarvitsisi omaa tilaa, lentomahdollisuuden ja monipuolista ruokaa ollakseen onnellinen. Virikehäkkikanalassa kana ei saa olla onnellinen, kana saa vain välttämättömät edellytykset elossapysymiseen ja säännöllisen muninnan ylläpitämiseen, mutta se ei tee hänestä onnellista.

Lattiakanala:

Lattiakanala on toisiksi yleisin kanalamuoto, niitä on noin kolmasosa kanaloista. Lattiakanaloissa kanoilla on jo hyvät oltavat verrattuna virikehäkkikanaloihin. Virikehäkkikanaloissa kanat ovat lukittuina häkeissä, mutta lattiakanaloissa kanat saavat käyskennellä vapaasti pitkin lattioita. Lattiakanaloissa kanoilla on myös hieman avarammat tilat kuin virikehäkkikanaloissa: niissä saa olla 9 kanaa neliömetriä kohden.

Lattiakanaloista tulleita munia markkinoidaan usein ”vapaan kanan munina”, mutta ovatko kanat nyt lattiakanaloissakaan aivan vapaita? Kun ensimmäistä kertaa kuulin sanan ”vapaan kanan muna”, minulle syttyi mielikuva pienestä, kotoisasta kanalasta, jossa kanat saavat juoksennella vapaasti pihatossa ja tuntea itsensä onnellisiksi. Veikkaan, että monille muillekin saattoi tulla. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin, vaikka lattiakanaloissa hieman enemmän tilaa onkin kuin virikehäkkikanaloissa.

Luomukanala

Jos kysyt kaupan hyllyllä itseltäsi: ”Kannattaisiko minun ostaa virikehäkki-, lattia- vai luomukanalassa tuotettuja munia?”, niin vastaus on ehdottomasti luomukanalassa. Luomukanala on näistä kolmesta kanalasta viihtyisin ja kanoilla on siellä parhaat oltavat. Juuri tämän takia luomukanaloita on kuitenkin niin vähän: vain noin 5% kananmunia myyntiin tuottavista kanaloista.

Luomukanalassa saa olla 6 kanaa neliömetrillä. Tämäkin vaikuttaa aika ahtaalta, mutta se on huomattavan paljon vähemmän verrattuna vaikkapa virikehäkkikanalaan. Lisäksi luomukanalassa kanat saavat käydä ulkona toukokuun ja lokakuun välisenä aikana ja siellä on oltava myös ikkuna. Tämänkaltaisia edellytyksiä ei ole kummassakaan muussa kanalassa.

Luomukanaloissa saatetaan pitää kanojen seassa myös kukkoja. Tämän johdosta joistakin luomukananmunista saattaa lähteä kehittymään tipu. Eli jos ostat kaupasta luomukananmunan, ja sen sisällä onkin tipunalku, (mikä ei niin yleistä kylläkään ole) ei siitä kannata hirveästi säikähtää. Monet ovatkin yrittäneet hautoa luomukananmunia tipujen toivossa, mutta en itse suosittelisi sitä kotikonstein ilman asiantuntemusta ja sopivia olosuhteita.

Harrastekanala:

Kaikkihan tämän blogin lukijat – ainakin toivottavasti – tietävät, että meidän kanalamme on juurikin harrastekanala. Toisin kuin näissä muissa kanaloissa, harrastekanaloissa ei pidetä kanoja muninnan tähden. Monille kanat voivat olla myös lemmikkejä tai kotieläimiä. Itse lukeudun tähän porukkaan.

Harrastekanalan voi perustaa periaatteessa kuka vaan. Sen perustaminen on  kuitenkin aikamoinen soopa, sillä siihen tarvitsee luvan maatalousviranomaisilta, naapureilta ja terveyssuojeluviranomaiselta. Lisäksi pitää tehdä kaiken maailman suunnitelmat, miten kanan kakat hävitetään ja ruuat säilytetään. Jep, kuulostaa monimutkaiselta! Mutta usko pois, kaiken tämän säätämisen ja byrokratian jälkeen kanalan pitäminen on vaivatonta ja se tuottaa sinulle päivittäistä iloa.

Harrastekanalaan olisi hyvä sisältyä ainakin orsi, ulkoilutilat, munintapesä ja ikkuna. Vaikka esimerkiksi virikehäkkikanalassa on 13 kanaa per neliömetri, olisi kanojen onnellisuuden takaamiseksi harrastekanalassa hyvä olla vähintään yksi neliömetri yhdelle kanalle. Jos kiinnostuit enemmänkin siitä, mitä harrastekanalan tulisi sisältää, suosittelen edellisen postaukseni vilkasemista.

 

 

Siinä olivatkin kaikki kanalamuodot. Jos kiinnostuit aiheesta, kommenteissa saa totta kai esittää tarkentavia kysymyksiä. Toivon, että tämän postauksen kautta opit myös lisää siitä, mistä kananmunat kauppoihin tulevat, ja osaat tehdä vastuullisempia valintoja. En siis tietenkään syytä sinua, jos ostat kaupasta vaikkapa virikehäkkikanalassa tuotettuja munia, mutta minusta olisi hyvä, että ihmiset saisivat tietoonsa, mistä kaupan tuotteet oikein tulevat. Toivottavasti pidit postauksesta!

Niin, ja jos olet Anni, toivotan valtavasti onnea 1-vuotiaalle Annin tarinablogille!

17 kommenttia

  1. Tosi upea postaus! Kertaakaan silmä ei lipsahtanut ulos ruudulta vaan keskityin täysillä koko ajan. Toi postauksen artikkelikuva on upea! Rakastuin siihen heti! Ja nyt menen heti katsomaan missä kanalassa meidän kananmunat on munittu. Saanko keksin kun olin eka:D

    Vastaa

  2. Jep, toi artikkelikuva on ihana <3 Lisäksi koko postaus oli aivan super mielenkiintoinen ja tietoa sai irti vaikka millä mitalla! Muuten, taisit unohtaa Tarinaplaneetan linkinvaihtolaisista?:D

    Vastaa

  3. Aivan uskomattoman hyvin selvitettyä tietoa! Tällä hetkellä oon aivan innoissani sillä tiesin näistä jokaisen vaikken olekkaan mikään innokas kanafani.
    PS: Voisitko kirjoittaa tarinan jonkun Janne näkökulmasta? Olisi ihana lukea sellainen

    Vastaa

    1. Wau, mahtavaa, jos tiesit!💚 Tarkoitatko, jonkun kanamme näkökulmasta?:D Hmm.. voisin ehkä joskus kirjoittaakin, vaikkei tämä nyt varsinaisesti tarinablogi olekaan.

      Vastaa

  4. Kiitos, Taco! Olisin totta kai lisännyt TP:n, mutta en ollut varma, oliko se teille ok, kun tätä blogia ei näkynyt ainakaan teidän linkinvaihtolaisissa. Mutta menen nyt heti lisäämään sen, aivan mahtava blogi kun on!!

    Vastaa

  5. Tosi mahtava postaus! Rakastin tätä ja tässä oli tosi kiinnostavaa tietoa! Ja sit toi etusivun kuva! Niin ihana! Miten joku voi kirjottaa näin hyvin? Osasit selittää kaiken mielettömän hyvin!

    Vau, vau, vau!

    Vastaa

  6. Kiitos, kiitos, kiitos!💛 Ja ihanaa, jos sä luet tätä blogia, Tuulis!

    Vastaa

  7. Tämä postaus opetti mulle todella paljon. Mä oon aina ollut tuotantoeläinten huonoja oloja vastaan, ja meidän perhe yrittää aina ostaa luomutuotteita. Tää postaus oli oikeasti hyödyllinen, koska nyt mä tiedän ainakin enemmän kanojen oloista! 🐓 Ihana postaus, odotan jo seuraavaa! 💙

    Vastaa

  8. Kiitos! Ja hei, ihanaa jos teillä suositaan luomutuotteita ja tälleen!🐓

    Vastaa

  9. Joo, minäkin yritän aina ajatella vastuullisen tuotannon kannalta ylipäätään, joten tämä oli hyödyllistä tietoa! Kerrontatapasi on vain niin ihana ja selkeä, postauksista oppii aina niin paljon!

    Vastaa

  10. Mahtavaa, Bianca! Nyt sitten tiedät, mitä kananmunia kaupasta ostaa!

    Vastaa

  11. Mahtavaa Fiksu, mahtavaa! ❤ Niin kiva postaus, varsinkin kun kerroit huonoimmasta parhaaseen kanalat<3 Ja tää myös opettaa paljon. 💙 Ja etusivun kuva aivan upea! 💛 (joku on käynyt etsimässä pixabaysta kuviaa..)

    Vastaa

  12. Kiitos superpaljon!💙💙 Kiva, jos tää postaus opetti jotain!:D

    Ps. Pixabay on kyllä aika koukuttava paikka…

    Vastaa

  13. Tuo ”Vapaan kanan munia” on kyllä hyvin ihmeellinen juttu🤔. Minusta kanan tulisi saada vähän tepsutella ulkona ja maistella tuoretta ruohoa. Meillä on ollut kanala kahtena kesänä ja kanojen tarkoitus oli että ne olivat lemmikeinä ja eihän niissä kananmunissakaan mitään vikaa ollut. Ekan kesän kanat olivat virikehäkkikanalasta joka lopetti ja seuraavat luomukanalasta. Mutta postaus oli selkeä ja herätti ajattelemaan👍🏻😍

    Vastaa

  14. Oi, ihanaa kuulla, että teilläkin on ollut kanoja! Kiva kuulla, että postaus herätti ajattelemaan, koska se oli vähän tämän tarkoituskin. Kiitos ihanasta kommentista❤

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *