Kanojen päivä

Heips! Ja tervetuloa taas uuden postauksen pariin! Ennen kuin alan kuitenkaan kertomaan lisää, haluan ilmoittaa, että tällä blogilla on jo toinen linkinvaihtolainen, ihana Ophelian tarinataivas! Luulen, että kaikki tämän blogin tähänastiset lukijat ovat käyneet jo siellä, mutta jos et ole, niin olisi korkea aika käydä vilkaisemassa Ophelian upea tarinablogi! Suosittelen lämpimästi!

Mutta nyt kerron vähän tästä postauksesta. Kerron tässä siis kanojen päivästä, mihin aikaan he heräävät, mitä he tekevät päivällä ja milloin he menevät nukkumaan. Tämä ihana postausidea on Annilta. Innostuin hänen ideastaan niin kovasti, että päätin tehdä sen jo tähän postaukseen! Kiitos mahtavasta ideasta, Anni!

Tämä postaus kertoo siis kanojen päivästä talvella, saatan tehdä kesällä vähän samantapaisen postauksen, sillä silloin heillä on aika erilainen rytmi. Mutta näiden pitkien alkuhöpinöiden jälkeen päästän teidät vihdoinkin lukemaan tätä postausta!

 

Klo 5-7

Kello viisi kanalassa menevät valot päälle. Kanat alkavat heräilemään pikkuhiljaa, mutta kaikki nousevat ylös vähän eri aikaan, Susu yleensä viimeisimpänä. Heti kun kanat heräävät, he alkavat syömään aamupalaa. Heillä on siis pieni ruokakaukalo, jossa on koko ajan rehua tarjolla. Siellä he sitten viettävät pari tuntia hiljaiseloa, ennen kuin joku tulee katsomaan heitä.

Klo 7-12

Aamulla aina joku tulee katsomaan kanoja. Se on joko minä tai sitten joku muu perheestäni, riippuu kuinka kiire minulla on kouluun. Heille tehdään aamulla päivän hoitotoimenpiteet; annetaan kalkkia ja jauhomatoja – kyllä, jauhomadot ovat kanojen herkkua – ja siivotaan kakat sekä vaihdetaan vesi.

Kanoille myös laitetaan lisää kuivikkeita ja yleensä he saavat tähän aikaan myös päivän lämpimän ruokansa. Se voi olla puuroa, riisiä, nuudelia tai pastaa ja monesti sen kanssa on myös jotain tuoreruokaa, kuten kurkkua, tomaattia tai meloninsiemeniä.

Jos ulkona keli on plussalla, Susu ja Sitrus pääsevät myös kanalan ulkotarhaan jaloittelemaan noin puoleksi tunniksi. Minttua emme ole vielä päästäneet, sillä hänellä oli juuri sulkasato.

Aamupäivästä kanat myös munivat. Muninta-aika vähän vaihtelee ja kaikki menevät vuorotellen munintapesään munimaan. Toiset eivät häiritse munijaa, vaan antavat hänen hoitaa hommansa rauhassa. Susu viettää aikaa pisimpään munintapesässä ja saattaa jäädä hautomaan munia moneksikin tunniksi.

Klo 12-15

Tähän aikaan kanoilla alkaa päivälepo. He saattavat makoilla lattialla tai munintapesässä ja jos he pääsevät ulos, he ottavat pitkiä, rentouttavia mutakylpyjä – tätä ei kyllä tapahdu talvella kovin usein. Tähän aikaan he keskittyvät myös höyhenpeitteensä hoitoon, sukivat sitä ja järjestelevät sulkia parempaan asentoon.

Klo 15-19

Päivälevon jälkeen kanat aktivoituvat uudestaan. Käyn yleensä vielä seurustelemassa heidän kanssaan tähän aikaan ja he saavat jotain herkkua. Susu ja Sitrus saattavat myös lauhana päivänä päästä vielä ulkotarhaan, mutta eivät kovin usein.

Noin kello kuusi kanat alkavat asettua jo yöpuulle. He nukkuvat munintapesässä, eivät orrella, kuten monet voisivat luulla. Susu menee yleensä ensimmäisenä munintapesään – Susu on laiskin, hän nousee ylös viimeisenä ja asettuu yöpuulle ensimmäisenä. Vähän myöhemmin muutkin alkavat orientoitumaan nukkumista kohti, Sitrus yleensä viimeisenä. Noin kello seitsemän heiltä menevät jo valot pois päältä ja he alkavat nukkumaan.

 

 

No, siinä oli kanojen päivä! Mitä piditte? Saitteko uutta tietoa kanojen puuhista ja arkirytmistä? Jäikö jotain epäselväksi tai haluaisitko kysyä vielä jotain? Kommentoi vain rohkeasti!

 

11 kommenttia

  1. Tosi mahtava! En tiennyt oikeastaan mitään ja tätä blogia on super kiva seurailla❤️🦆(toi on kanaemoji. Sovitaan niin)

    Vastaa

  2. Kiitos paljon ja kiva, jos tykkäät seurailla tätä blogia!❤️ Sä ehit kommentoida tosi nopeesti, oot varmaan aina eka kommentoija! (joo, se voi nyt olla kanaemoji😂🦆)

    Vastaa

  3. Ihanaa että toteutit mun postausidean, ja vielä paremmin kuin pystyin edes ajattelemaan ❤️ Kuinka iso teidän kanala on, tai kuinka ison tilan lain mukaan kolme kanaa tarvitsee? 🤔 Ja hei, mä löysin oikeankin kanaemojin: 🐓, eli kiitos ihanasta postauksesta 🐓❤️

    Vastaa

    1. Ja vielä yksi kysymys; kauanko kanat elävät? Mulla on nyt paljon kysymyksiä kanoista, sait mulle kanainnostuksen päälle 😂❤️🐓

      Vastaa

      1. Sun postausidea oli tosi hyvä! Kiva, jos myös onnistuin toteutuksessa!❤️🐓 (mäkin löysin ton emojin)

        Ihanaa, että sulla on kysymyksiä!💕 Lain mukaan kanalassa saa olla noin 13 kanaa per neliömetri ja monissa tehokanaloissa kanoja pidetäänkin niin ahtaasti. Mutta voin sanoa, että kanat ei TODELLAKAAN viihdy semmoisissa oloissa.

        Meillä on kanalassa suunnilleen kolme neliötä eli neliö per kana + noin neljän neliön ulkotarha. Se on sen kokoinen, että meidän kanat oikeesti viihtyy siellä. Tosin talvella heillä alkaa mennä jo vähän hermo, kun eivät pääse ulkotarhaan.

        Riippuu aika paljon rodusta, kuinka pitkään kanat elävät. Hy-line Brownit eivät yleensä elä viittä vuotta pidempään, mutta maatiaiset saattavat elää yli kymmenenkin vuotiaiksi.

        Anteeksi tämä ylipitkä kommentti! Mutta toivottavasti sait hyvät vastaukset, Anni!😅❤️🐓

        Vastaa

  4. Tosi mielenkiintoinen postaus ja asiat oli kerrottu just niin selkeästi kuin pitääkin! Kiitos että pidät Fiksu tätä ihanaa blogia, pääsen tutustumaan paremmin kanoihin❤️🐔

    Vastaa

  5. Siis ihan tosi hyvä idea! En tiiä miks, mut mun mielessä näin koko homman semmosena ns. ”esittelykierrosmaisena”🐓💕💕 Mun pitääkin ens kerralla kun meen sinne maatilalle mennä hoitamaan kanoja 😀

    Vastaa

  6. Kiitti Taco! <333 Ja joo, oon ottanu noi kuvat ite, paitsi edellisen postauksen artikkelikuva on netistä (vapaan lisenssin kuva)! Kiva, jos pidät niistä!💕🐓

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *